Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ακριβό πετρέλαιο πίεσε τη Wall Street

Η εκτόξευση του πετρελαίου σε υψηλό 3 ετών και οι διαφωνίες στο Κογκρέσο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, πίεσαν τη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για Dow, απώλειες για S&P, Nasdaq. Άνοδος ευρωαγορών.

Η εκτόξευση του πετρελαίου σε υψηλό 3 ετών και οι διαφωνίες στο Κογκρέσο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για Dow, απώλειες 0,3% για S&P, Nasdaq. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά έως και λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινδύνευε με “Shutdown” (αυτός είναι ο ακριβής όρος που χρησιμοποιούν τα ξένα μαζικής ενημέρωσης) καθώς σημαντικές υπηρεσίες του δημοσίου θα προχωρήσουν σε παύση πληρωμών εάν έως τα μεσάνυχτα δεν ψηφιστεί ο προυπολογισμός.

Παράλληλα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 112 δολάρια και σε νέο υψηλό τριών ετών ενέτεινε τις ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον τρία στελέχη της Fed στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημόσια υποστηρίξει ότι σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού τότε η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την οικονομική πολιτική της και να τερματίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων .

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Expedia ενισχύεται λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 11% μετά την ανακοίνωση της απόφασης της διοίκησης να χωρίσει στα δύο την επιχείρηση.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Seagate Technology σημειώνει άνοδο 9% μετά την γνωστοποίηση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της θα πληρώσει μέρισμα στους μετόχους.

Στον αντίποδα, με πτώση αντιδρά η μετοχή της Hercules Offshore στην ανακοίνωση διεξαγωγής έρευνας στην εταιρία από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Πτώση και για την μετοχή της Johnson & Johnson που καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 70 εκατ. δολαρίων από τις Αμερικανικές αρχές.

Επιπλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα και στις ανακοινώσεις επιχειρηματικών αποτελεσμάτων α΄τριμήνου από τις μεγάλες επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ευρώπης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε η τιμή του χρυσού στα 1.474 δολ./oz και αντίστοιχα το πετρέλαιο συνέχισε ακάθεκτο την ανοδική του πορεία πάνω από τα 112 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 2,1% στα 1,79 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 0,6% στα 28 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 12.379,90 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,4% στις 1.328,11 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,56% στις 2.780,41 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 6.056 μονάδες, ο DAX 0,53% στις 7.217 μονάδες, ενώ ο CAC 0,83% στις 4.062 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v