Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογία και απασχόληση ώθησαν τη Wall

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στον τεχνολογικό κλάδο και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην απασχόληση στις ΗΠΑ, ώθησαν υψηλότερα τη Wall. Έσβησαν τις "εξ Ιαπωνίας" απώλειες οι ευρωαγορές.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στον τεχνολογικό κλάδο και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην απασχόληση, ώθησαν υψηλότερα τη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 382.000, δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση των συνθηκών στην αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα οι εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου Red Hat και Μicron Technology ανακοίνωσαν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, εκτοξεύοντας τις προσδοκίες, επενδυτών και αναλυτών για κερδοφορίες εισηγμένων πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Cantor Fitzgerald, Marc Pado, “Mε αφορμή τα εταιρικά κέρδη, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται ανοδικά κόντρα σε όλες τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις”.

Άνοδος στη Wall την ώρα που οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο μόνο καθησυχαστικές δεν είναι.

Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ πλέον να αναμένεται σύντομα να αναλάβει την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Η πολιτική αστάθεια παραμένει στη Μέση Ανατολή με νέες αιματηρές συμπλοκές στην Υεμένη και στη Συρία ενώ στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα η κατάσταση δείχνει μεν να σταθεροποιείται ωστόσο 4 επιπλέον χώρες προχώρησαν σήμερα στην απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από την χώρα της Ανατολής.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από το υψηλό 29 μηνών στα 105,51 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα ο χρυσός έπεσε κάτω από το ιστορικό υψηλό των 1.440 δολ. της προηγούμενης μέρας στα 1.430 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 1,5% στα 1,95 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 0,5% στα 26,53 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 12.170,56 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,93% στις 1.309,66 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,41% στις 2.736,42 μονάδες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου πραγματοποιείται η πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής, που θα επιχειρήσει να δώσει μια συνολική λύση στην κρίση χρεών.

Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την πρόταση μομφής στα νέα μέτρα λιτότητας αποδείχτηκε προεξοφλημένη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που διατήρησαν έως το τέλος τα θετικά πρόσημα.

Παρά την υποβάθμιση των περισσοτέρων ισπανικών τραπεζών από την Moody’s και της πορτογαλικής οικονομίας από την Fitch, οι ευρωπαϊκές αγορές «έσβησαν» όλες τις απώλειες που υπέστησαν μετά τον σεισμό και τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε σήμερα ενισχυμένος κατά 1,47% στις 5.881 μονάδες, ο DAX 1,9% στις 6.934 μονάδες, ο CAC 1,48% στις 3.969 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v