Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall με το βλέμμα στο Κάιρο

Οι φήμες παραίτησης του Χ. Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου περιόρισαν αισθητά τις πιέσεις στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Τερμάτισε το ανοδικό σερί του Dow. 

Οι φήμες παραίτησης του Χ. Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου περιόρισαν αισθητά τις πιέσεις στη Wall μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, στην έναρξη της συνεδρίασης, οι επενδυτές προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις καθώς τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Cisco ήταν σαφώς κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, με τον τίτλο να υποχωρεί έως και 13%.

Παράλληλα και η αισθητή μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στις 383.000, σε χαμηλό 28 μηνών δεν στάθηκε αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στη Wall Street.

Ωστόσο οι πιέσεις στην αγορά περιορίστηκαν σημαντικά αμέσως μόλις άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για επικείμενη παραίτηση του προέδρου Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Φήμες όμως που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Synovus Trust, Daniel Morgan, “Παρά τα "φτωχά" αποτελέσματα τριμήνου από τον τεχνολογικό κλάδο η Wall περιόρισε τις απώλειες από την είδηση της επερχόμενης παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου.”

Επιστρέφοντας στα σημερινά εταιρικά αποτελέσματα, και λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, η Sprint Nextel ενισχύεται 3% μετά την δημοσιοποίηση των μεγεθών της, η PepsiCo υποχωρεί 1,7%, η Whole Foods Market εκτινάσσεται σχεδόν 10%, η Alcatel-Lucent κερδίζει 16%.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία στα 86,68 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.362 δολ./οz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 2 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 1.2% στα 29,18 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 12.229,29 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,07% στις 1.321,87 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,05% στις 2.790,45 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σημαντικές απώλειες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες και τον ισπανικό δείκτη IBEX να υποχωρεί 2%, εξαιτίας επιστροφής των φόβων για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη. Η υποβάθμιση κρίσιμου στόχου κερδοφορίας από τον τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse (-5,6%) πρωτοστάτησε στις πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μεγάλο τμήμα των απωλειών ανακτήθηκε ωστόσο μετά τις φήμες από την Αίγυπτο και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,53% στις 6.020 μονάδες, ο DAX έκλεισε 0,26 υψηλότερα στις 7.340,28 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,11% στις 4.095 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v