Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι Wall Street στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου

Σειρά ευνοϊκών στατιστικών για την αμερικανική αλλά και την διεθνή οικονομία, καθώς και η αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, εμπνέουν θεαματικά καλή αντίδραση σε Wall και ευρωαγορές.

Ράλι τιμών καταθέτει το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις απώλειες του Νοεμβρίου, χαιρετίζοντας μια σειρά ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την εγχώρια αλλά και την διεθνή οικονομία, καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει δραστικά την κρίση χρεών στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,8% στις 11.203 μονάδες, ο S&P 1,77% στις 1.201 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,07% στις 2.549 μονάδες.

Εξι μετοχές ενισχύονται για κάθε 1 που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κινείται περί τα 305 εκατομμύρια.

Ο δείκτης των αμερικανικών blue-chips υποχώρησε 0,4% χθες, κλείνοντας τον Νοέμβριο με απώλειες 1%.

Οι ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να παρέμβει δυναμικά με μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων για να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, προκάλεσαν ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,07% στις 5.642,50 μονάδες, ο DAX 2,66% στις 6.866 μονάδες, ενώ ο CAC 1,63% στις 3.669 μονάδες.

Η αγορά της Ισπανίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με άνοδο 4,4% και της Πορτογαλίας με κέρδη 2,97%.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν μια σειρά ενδείξεις εύρωστης οικονομικής ανάκαμψης, από τους δείκτες μεταποίησης στην Κίνα, την ευρωζώνη και την Βρετανία καθώς και τις λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία.

Στην Wall Street ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση 3 ετών στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθως και ο δείκτης ISM μεταποίησης Νοεμβρίου που διαμορφώθηκε σταθεροποιητικά.

Αργότερα θα δημοσιευτεί και η έκθεση Beige Book της Federal Reserve με τις εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ.

Από το εταιρικό μέτωπο, ο τίτλος της State Street υποχωρεί μετά την ανακοίνωση ότι θα απολύσει το 5% του προσωπικού της.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι τίτλοι αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η General Motors και η Ford Motor, καθώς ανακοινώνονται τα μεγέθη πωλήσεων Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v