Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones

Παρέμεινε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ. Πτώση στις ευρωαγορές.

Όχι μόνο κράτησε τις 11.000 μονάδες αλλά λίγο έλειψε να κλείσει με θετικό πρόσημο ο Dow καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου. Πτώση στις ευρωαγορές.

Στις 11.000 μονάδες δοκιμάστηκε σήμερα ο Dow καθώς οι επενδυτές φάνηκε, τουλάχιστον στην έναρξη της συνεδρίασης, να μην πείθονται, είτε για την επιτυχία του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας είτε για το ενδεχόμενο να σταματήσει εδώ ο κύκλος των χωρών μελών της Ευρωζώνης που θα ζητήσουν βοήθεια στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες στους δείκτες περιορίστηκαν σημαντικά καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις πρώτες θετικές ενδείξεις από τις πωλήσεις, το τριήμερο και μετά τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ένωσης Λιανεμπόρων στις ΗΠΑ, κοντά 212 εκατ. καταναλωτές επισκέφθηκαν καταστήματα και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου για τις αγορές τους έναντι 195 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Κέρδη 1,7% για τον τίτλο της Amazon και πτώση 1,8% για την μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy’s.

Παράλληλα σε χαμηλό 2 μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης από την ΕΕ- ΔΝΤ προς την Ιρλανδία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.370 δολ./οz ενώ αντίστοιχα και η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 2,15% στα 85,56 δολ. ανά βαρέλι.

Άνοδος 0,2% για τον ενεργειακό τίτλο της Exxon Mobil και πτώση 0,3% για την μετοχή της Chevron.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 0,6% στα 1,71 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρούσε 1,9% στα 25,52 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 11.052,49 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,14% στις 1.187,76 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,37% στις 2.525,22 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, και η αρχική θετική αντίδραση στο πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας μετατράπηκε σε αισθητές πιέσεις το απόγευμα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ζητήσουν αρωγή κι άλλα χρεωμένα και ελλειμματικά μέλη της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες, που πρωταγωνίστησαν στα αρχικά κέρδη, πρωταγωνίστησαν και στις μετέπειτα απώλειες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 2,08% στις 5.551 μονάδες, ο DAX 2,2% στις 6.697 μονάδες, ενώ ο CAC 2,46% στις 3.636 μονάδες. Με πτώση άνω του 2% τερμάτισαν και τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v