Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη διάσωση της Ιρλανδίας "πληρώνει" και η Wall

Η ιρλανδική διάσωση δεν καταφέρνει να καθησυχάσει τους φόβους για "χιονοστιβάδα" στην κρίση της ευρωζώνης και ασκεί έντονες πιέσεις σε ευρώ, ευρωαγορές και Wall Street. Κάτω από τις 11.000 ο Dow Jones.

Η ιρλανδική διάσωση δεν καταφέρνει να καθησυχάσει τους φόβους για την κρίση του ευρώ και ασκεί έντονες πιέσεις στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Το ευρώ διολίσθησε στα 1,31 δολάρια και οι ευρωαγορές έκλεισαν με κάθετη πτώση, ενώ ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει στη Νέα Υόρκη κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Ο δείκτης των blue chips διαμορφώνεται στις 10.959 μονάδες με απώλεις 1,21%, ενώ ο S&P υποχωρεί 0,99% στις 1.177 μονάδες, και ο Nasdaq υποχωρεί 1,23% στις 2.503 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, και η αρχική θετική αντίδραση στο πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας μετατράπηκε σε αισθητές πιέσεις το απόγευμα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ζητήσουν αρωγή κι άλλα χρεωμένα και ελλειμματικά μέλη της ευρωζώνης

Οι τράπεζες, που πρωταγωνίστησαν στα αρχικά κέρδη, πρωταγωνίστησαν και στις μετέπειτα απώλειες. 

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 2,08% στις 5.551 μονάδες, ο DAX 2,2% στις 6.697 μονάδες, ενώ ο CAC 2,46% στις 3.636 μονάδες. Με πτώση άνω του 2% τερμάτισαν και τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.


Στην Wall Street το επίκεντρο βρίσκεται κυρίως στις μετοχές εμπορικών επιχειρήσεων, που αντιδρούν στις πρώτες ενδείξεις για τις καταναλωτικές διαθέσεις εορταστικών αγορών, από το τριήμερο μετά τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Μεγάλη κινητικότητα εκδηλώνεται γύρω από τις μετοχές επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς σήμερα είναι η αποκαλούμενη «Κυβερνο-Δευτέρα», που κορυφώνονται αγορές εορταστικών δώρων μέσω διαδικτύου.

Η μετοχή της Target υποχωρεί 0,7% και της Macy’s ενισχύεται 0,42%.

Η Amazon.com κερδίζει 0,5%.

Σύμφωνα με έρευνα της BIGresearch, 212 εκατομμύρια καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα και τα websites ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι στιγμής, έναντι 195 εκατομμυρίων πέρσι. Κατά μέσο όρο η δαπάνη τους ήταν αυξημένη 6,4% σε σχέση με πέρσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v