Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία ωθεί Wall και ευρωαγορές

Τα καλά εγχώρια στατιστικά αποστρέφουν την προσοχή από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και στηρίζουν την Wall σε σβήσιμο των χθεσινών απωλειών, πριν τις αργίες για τον εορτασμό των Ευχαριστιών. Κέρδη ευρωαγορών.

Μια σειρά ευνοϊκές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, κυρίως για τις ΗΠΑ αλλά και για την Γερμανία, αποστρέφουν την προσοχή των επενδυτών από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και στηρίζουν τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε ανάκαμψη από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,18% στις 11.167 μονάδες, ο S&P 1,27% στις 1.195 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,85% στις 2.541 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε χθες 1,4%, εξαιτίας των κλιμακούμενων ανησυχιών για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη αλλά και τις εχθροπραξίες στην χερσόνησο της Κορέας.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια θα παραμείνουν αύριο κλειστά για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ οι συνεδριάσεις της Παρασκευής θα είναι βραχείες, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα ισχνούς όγκους συναλλαγών στην αμερικανική αγορά.

Στην σημερινή συνεδρίαση, σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι κλάδοι λιανικής, καθώς αναμένονται ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων από το τριήμερο μετά των Ευχαριστιών, που σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών πωλήσεων στην αμερικανική αγορά.

Την μεγαλύτερη ώθηση προσφέρουν στους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας δημιουργούν ευνοϊκή εικόνα.

Ανακοινώθηκε ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.000 στις 407.000, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2009 στις ΗΠΑ. αλλά το ιδιωτικό εισόδημα Οκτωβρίου αυξήθηκε 0,5% και η ατομική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η κοσμηματοποιία Tiffany & Co και ο όμιλος μηχανολογικού εξοπλισμού Deere & Co. πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα.

Η μετοχή της Oracle ενισχύεται 2,1% μετά την απόφαση δικαστηρίου ότι η γερμανική SAP οφείλει στον αμερικανικό όμιλο αποζημίωση για κλοπή πνευματικής περιουσίας.

Οι ευρωαγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά έξι εβδομάδων, μετά τις ανακοινώσεις κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων που ήταν καλύτερες των αναμενόμενων, αλλά και την ανέλπιστη βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,34% στις 5.636, ο DAX 1,72% στις 6.820 μονάδες, ενώ ο CAC 0,68% στις 3.749 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v