Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενο πάρτι στη Wall Street μετά τη Fed

Σε υψηλό 2 ετών διαμορφώθηκαν οι δείκτες της Wall μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε υψηλό 2 ετών διαμορφώθηκαν οι δείκτες της Wall Street μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με τους δείκτες να διαμορφώνονται κοντά σε επίπεδα προ Lehman Brothers εποχής καθώς οι επενδυτές φαίνεται να επιβραβεύουν την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε γενναία τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος αγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων έως τα τέλη Ιουνίου 2011, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

"Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης εκτόξευσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Wall", ανέφερε ο πρόεδρος της Chase Investment, Peter Tuz, ενώ υπενθύμισε ότι "το έναυσμα της ανόδου δόθηκε από τα διεθνή χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα".

Και πώς να έχει άδικο ο πρόεδρος της Chase όταν σήμερα η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.383 δολ./oz ενώ και το ασήμι ενισχύθηκε 6,6% στα 26,04 δολάρια την ουγκιά.

Αναλυτές σημειώνουν πως οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των πολύτιμών μετάλλων ως αντιστάθμιση στο δολάριο που υποχωρεί και στις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ισχυρή άνοδος 2% και για το πετρέλαιο- σε νέο υψηλό Απριλίου- στα 86,49 δολάρια ανά βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 2,9% και 2,1% αντίστοιχα.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων η απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να «χαλάσει» το θετικό κλίμα στη Wall Street καθώς στην πλειοψηφία τους, αναλυτές και επενδυτές, αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία ανεργίας Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων κρίνονται από τους αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου (ιδιαίτερα οι πωλήσεις) που ανακοίνωσαν μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αύξηση 5% στα καθαρά της κέρδη δημοσιοποίησε η Costco με την μετοχή να ενισχύεται 3,6% και οριακή αύξηση 2% στην κερδοφορία της ανακοίνωσε αντίστοιχα η Target, με τον τίτλο να κινείται υψηλότερα 1,6%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής παραμένει αμετάβλητο στα 2,16 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 1,33% στα 27,7 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 11.434,77 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,93% στις 1.221,04 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,46% στις 2.577,34 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,98% στις 5.862,79 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με άνοδο 1,77% στις 6.734,69 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,92% στις 3.916,78 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v