Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της Fed για την δυναμική του αναμενόμενου 2ου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της Fed για την δυναμική του αναμενόμενου 2ου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η σημερινή πτώση για Dow και S&P ωστόσο εκφράζει την αμφιβολία, επενδυτών και αναλυτών για ενδεχόμενη παρέμβαση σοκ από την Κεντρική Τράπεζα που θα μπορούσε να αλλάξει δυναμικά το κλίμα στην εγχώρια αγορά.

Αφορμή για τις πιέσεις στην αγορά στάθηκε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο πολύαναμενόμενος 2ος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed θα είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον πρώτο.

Συγκεκριμένα, η Federal Reserve αναμένεται στην τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας για τα επιτόκια, να αναγγείλει την επιβολή νέου κύκλου πιστωτικής χαλάρωσης, πολύ πιο μετρημένης σε σύγκριση με την προηγούμενη, μόλις μερικά εκατοντάδες δισ. δολάρια –έναντι 2 τρισ.- σε διάστημα 7 μηνών, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Στο κλίμα αυτό της αβεβαιότητας για το τι θα πράξει τελικά η Fed, οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση σχεδόν αγνόησαν τις ευοίωνες μακροοικονομικές ανακοινώσεις τόσο στην στεγαστική αγορά όσο και στις παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Αναλυτικά οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά 6,6% και διαμορφώθηκαν στις 307.000 ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 3,3%, ένδειξη θετική όσον αφορά τις προθέσεις των επιχειρηματιών για επενδύσεις.

Επιστρέφοντας στους δείκτες της Wall, πρωταγωνιστής στην πτώση του Dow ήταν ο κλάδος της ενέργειας με τους τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν κοντά 1%, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος που στις προηγούμενες συνεδριάσεις δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις σήμερα φάνηκε να αντιδρά με τη μετοχή της Bank of America να κερδίζει 1% και της JP Morgan σχεδόν 0,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Procter &Gamble που ανακοίνωσε μείωση 7% στα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο ενώ πτώση 1% σημείωσε ο τίτλος της Sprint Nextel καθώς τα αποτελέσματά της ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτώση 1% σημείωσε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές στα 1.325 δολ. Αντίστοιχα απώλειες και το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 0,75% στα 81,95 δολ./βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της εβδομαδιαίας αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 5 εκατ. βαρέλια.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε απώλειες 2,54% στα 2,30 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2,4% στα 26,01 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,39% στις 11.126,28 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,27% στις 1.182,45 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,24% στις 2.503,26 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 5.646,02 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,69% στις 6.568 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα 0,96% στις 3.815,77 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v