Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβήθηκε το υψηλό έτους ο Dow Jones

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποιητική δραστηριότητα, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Πρόσκαιρη άνοδος πάνω από το υψηλό Απριλίου για Dow.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποιητική δραστηριότητα, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Πρόσκαιρη άνοδος πάνω από το υψηλό Απριλίου για τον Dow.

Έντονες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στους δείκτες της Wall με τον Dow να πιάνει νέο υψηλό Απριλίου, στην έναρξη της συνεδρίασης, απόδοση που γρήγορα χάθηκε καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα στις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης το «βαρόμετρο» του αμερικανικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκε παροδικά πάνω από το υψηλό της bull market του Απριλίου, που ήταν οι 11.205 μονάδες στις 26/4.

Σημειώνεται ότι αν ο Dow ολοκλήρωνε τη συνεδρίαση πάνω από αυτό το επίπεδο, θα αποτελούσε επιβεβαίωση για τους επενδυτές ότι η bull market που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2009, παραμένει κραταιή.

Ωστόσο οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν παρά τα καλά εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων και τις θετικές στατιστικές ανακοινώσεις.

Αναλυτικά, θετικός ήταν ο αντίκτυπος στην αγορά από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο αριθμός των καταγεγραμμένων νέων ανέργων διαμορφώθηκε στις 452.000 έναντι 455.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Philly Fed επανήλθε σε θετικό πρόσημο, μετά από τρεις διαδοχικούς αρνητικούς μήνες και διαμορφώθηκε στο +1 από -0,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική επίσης και η βελτίωση του δείκτης οικονομικών προγνώσεων «Leading indicator» που ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες eBay, McDonalds, Traveler ενώ προβλημάτισε η Caterpillar.

Αναλυτικά, η McDonalds (+1,4%) ανακοίνωσε αύξηση 10% στα καθαρά της κέρδη το Q3 με τον τίτλο να διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό υψηλό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Traveler αύξησε τα κέρδη της στα 1,01 δισ. δολάρια από 935 εκατ. προηγουμένως ενώ η Caterpillar ανέφερε κέρδη 792 εκατ. δολάρια σημειώνοντας σημαντική αύξηση 96% αλλά αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εντούτοις παραμένουν οι ανησυχίες στη Wall για τον τραπεζικό κλάδο καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τις κατασχέσεις των κατοικιών στις ΗΠΑ.

Πτώση 3% για την μετοχή της Bank of America και 1% για τη Citigroup.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτώση 1,5% σημείωσε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές στα 1.324 δολ. Αντίστοιχα ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 2,3% στα 80,65 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 3,8% στα 2,32 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 0,1% στα 26,37 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 11.146,57 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,18% στις 1.180,26 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα μόλις 0,09% στις 2.459,67 μονάδες.

Θετικά αντέδρασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κύμα από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,50% υψηλότερα στις 5.757,86 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,33% στις 6.611,01 μονάδες, ενώ ο CAC υψηλότερα 1,31%%. στις 3.878,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v