Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοήτευση στην Wall λόγω Κίνας και Q3

Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων και μια σειρά απογοητευτικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις-ακόμη και από την Apple- ασκούν ισχυρές πιέσεις στην Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων και μια σειρά απογοητευτικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις, ασκούν ισχυρές πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,7% στις 10.951 μονάδες, ο S&P 1,72% στις 1.164 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,85% στις 2.434 μονάδες.

Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε χθες με άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε τους επενδυτές αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, με μια κίνηση που καταδεικνύει τις ανησυχίες για τις ταχείες ανατιμήσεις των εγχώριων ενεργητικών και τον επίμονο πληθωρισμό.

Η κίνηση άσκησε πιέσεις και στο πετρέλαιο, ενώ ωθεί υψηλότερα την αξία του δολαρίου , το οποίο στηρίζεται επιπλέον στην δέσμευση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. T. Geithner για διατήρηση του "ισχυρού δολαρίου".

Η μετοχή της Apple υποχωρεί 1,2%, καθώς ανακοίνωσε μετά το χθεσινό κλείσιμο τις προβλέψεις για τις πωλήσεις των προϊόντων της, προκαλώντας απογοήτευση στους αναλυτές.

Τα τεχνολογικά προϊόντα, όπως το iPad, είναι ένα από τα μεγάλα «ατού» των αμερικανικών εξαγωγών και κάθε πρόβλεψη επιβράδυνσης των πωλήσεων προκαλεί υποβάθμιση στις προοπτικές ανάπτυξης όλης της οικονομίας.

Με πτώση αντιδρά και η μετοχή της ΙΒΜ μετά την ανακοίνωση για την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση σε νέα συμβόλαια.

Τα μεγέθη της Coca-Cola Co. ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Η Bank of America ανακοίνωσε αναπάντεχη ζημία, αλλά πάντως τα λειτουργικά κέρδη ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Για την Goldman Sachs Group, τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Από το στατιστικό μέτωπο οι εξελίξεις είναι ήπιες. Ανακοινώθηκε ελαφρά, πλην όμως ανέλπιστη, αύξηση στις ανεγέρσεις νεόδμητων κατοικιών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απώλεσαν τα πρωινά τους κέρδη, μετά την αύξηση των κινεζικών επιτοκίων.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,67% στις 5.703,89 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,4% στις 6.490,69 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,71% στις 3.807,17 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v