Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Nέοι κανόνες για hedge funds

Έρχεται το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο, αποφάσισε το Ecofin. Με ποιες προϋποθέσεις θα δραστηριοποιούνται τα επενδυτικά κεφάλαια. Εξαιρέσεις εξασφάλισε η Βρετανία για να άρει το βέτο.

Ecofin: Nέοι κανόνες για hedge funds
Έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν σε μια νέα δέσμη κανόνων για τη δραστηριότητα των hedge funds και για εταιρίες private equity, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Ecofin, κ. Ντιτιέ Ρέιντερς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσαν ότι η συμφωνία ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό διαβατήριο (European Passport), το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσες εταιρίες και επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διαβατήριο αυτό θα συνοδεύεται με κανόνες λειτουργίας που θα αφορούν:

- Στο risk management

- Στη σύγκρουση συμφερόντων

- Στη ρευστότητα

- Στο αποθεματικό

Μόνο εάν πληρούνται οι κανόνες, οι ευρωπαϊκές αρχές θα εγκρίνουν τη δραστηριότητα των κεφαλαίων εντός της Ε.Ε. Επιπλέον, όλες οι δραστηριότητες, τόσο των ευρωπαϊκών hedge funds όσο και των ξένων που θα δραστηριοποιούνται μέσω του ευρωπαϊκού διαβατηρίου, θα υπόκεινται σε ελέγχους από το εποπτικό όργανο της Ε.Ε., ESMA, που θα δημιουργηθεί γι' αυτόν τον σκοπό.

Η συμφωνία του Ecofin για να ισχύσει πρέπει να γίνει νόμος και να περάσει από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε έντονη διαφωνία για το θέμα ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, ενώ και στο Ecofin, μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρχε διαφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας. Το Παρίσι υποστήριζε αυξημένες αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, ενώ το Λονδίνο ασκούσε βέτο, θεωρώντας ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των αποφάσεων που θα σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο περιέχει «παραθυράκια» τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η Βρετανία για να ανακόψει τυχόν παρεμβάσεις του ESMA. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα opt out για τις αποφάσεις.

*** Τρισέ για ελληνικά στοιχεία

Η χθεσινή δήλωση του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, ότι οι αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων ανοίγουν τον δρόμο για επιπρόσθετα μέτρα το 2011, προκάλεσαν ψιθύρους τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin. Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της Ένωσης έχει «αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία», αυτό δεν ισχύει για όλες και έκανε έκκληση για πλήρη εφαρμογή των νέων αρμοδιοτήτων της Eurostat.

«Η οικονομική κρίση αποκάλυψε κενά στις πληροφορίες τα οποία πρέπει να κλείσουν ώστε να ετοιμαστούμε για τις μελλοντικές προκλήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ο επίτροπος κ. Ρεν δήλωσε πως η Eurostat μόλις τον Σεπτέμβριο, και λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων της τις οποίες απέκτησε τον Ιούλιο, πραγματοποίησε ad hoc ελέγχους στην Ελλάδα και ανακάλυψε μεγαλύτερες του αναμενομένου μαύρες τρύπες από ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Μάλιστα, είπε ότι οι ελέγχοι για τις αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων 2006 - 2009 αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

*** Μένουν τα αγκάθια για την οικονομική διακυβέρνηση

Στη συνέντευξη Τύπου του Ecofin άνοιξε νέος κύκλος ερωτήσεων για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Παρ' όλα αυτά, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν δεν έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις. Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup οι διαφωνίες παρέμειναν και τώρα οι αρχηγοί κρατών καλούνται να διαχειριστούν την καυτή πατάτα στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Θα μεσολαβήσουν 7 μέρες έντονων διαβουλεύσεων τις οποίες θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρομπέι.

Ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ποινές θα εφαρμόζονται νωρίτερα και θα είναι αυστηρότερες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι θέσεις του Βερολίνου επικρατούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v