Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και η απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, οδήγησαν τον Dow κάτω από τις 11.000 μονάδες. Βουτιά 4,3% για το πετρέλαιο, 3% για χρυσό.

Τα χειρότερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, οδήγησαν τον Dow κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Αναλυτικά, η αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά, ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές καθώς η χώρα της Ανατολής θεωρείται η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Κίνα ουσιαστικά ενημερώνει την παγκόσμια αγορά ότι θα κοιτάξει να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της καθώς η εγχώρια αγορά ακινήτων δείχνει να κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν τόσο η Bank of America όσο και η IBM όχι μόνο καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall αλλά οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων προκειμένου να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα η Bank of America ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών το Q3 στα 7,3 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για κέρδη από τους αναλυτές ενώ η IBM αν και ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενόμενων κέρδη ωστόσο προβλημάτισε, η τρίτη διαδοχική μείωση στα νέα συμβόλαια.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Apple που τη Δευτέρα διαμορφώθηκε πάνω από τα 300 δολάρια, σε νέο ιστορικό υψηλό, σήμερα υποχωρεί σχεδόν 3% μετά τις κατώτερες των αναμενόμενων προβλέψεις της διοίκησης για τις πωλήσεις προϊόντων της εντός του 2010.

Στον αντίποδα, η Goldman Sachs ικανοποίησε τους επενδυτές με τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, με την μετοχή να κερδίζει 2,4% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Πτώση 4,4% για τη μετοχή της Bank of America και 3,5% της IBM.

Στο μέτωπο της οικονομίας οι ανεγέρσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν οριακή μεν, ανέλπιστη δε αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, "βουτιά" 3% σημείωσε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές στα 1.330 δολ. Αντίστοιχα ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 4,3% στα 79,44 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 0,4% στα 2,33 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 1,6% στα 25,35 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,48% στις 10.978,62 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,59% στις 1.165,90 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,76% στις 2.436,95 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απώλεσαν τα πρωινά τους κέρδη, μετά την αύξηση των κινεζικών επιτοκίων.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,67% στις 5.703,89 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,4% στις 6.490,69 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,71% στις 3.807,17 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v