Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για την οικονομία πιέζουν τη Wall

Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων, τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη εμφανίζουν διορθωτική εικόνα, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ενισχύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2008.

Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων, τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη εμφανίζουν διορθωτική εικόνα, λόγω φόβων επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενώ οι αγορές των αναδυόμενων οικονομικών παραμένουν ανοδικές και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2008.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,43% στις 10,825 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,13% στις 1.144 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,25% στις 2.341 μονάδες. Εντονες πιέσεις ασκεί στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq η πτώση 1% της Microsoft, την οποία υποβάθμισε οίκος σε «ουδέτερη».

Οι επενδυτές αναζητούν υψηλής απόδοσης ενεργητικά στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς η υποτονική ανάπτυξη σε ορισμένες ανεπτυγμένες και ειδικά τις ΗΠΑ, υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να κρατούν χαμηλό το κόστος δανεισμού.

Ο επιφανής οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz προειδοποίησε ότι το «κύμα λιτότητας» που σαρώνει την Ευρώπη μπορεί να πυροδοτήσει νέα ύφεση.

Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί μόλις 0,2% φέτος, επιτείνει τις ανησυχίες για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη επιμένουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,61% στις 5.558,73 μονάδες, ο DAX 1,24% στις 6.134,21 μονάδες, ενώ ο CAC 1,15% στις 3.649,81 μονάδες.

Αντιθέτως, ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών ενισχύεται 0,25% περίπου και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών και πλέον.

Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε τον Οκτώβριο με μικρή άνοδο, αν και συμπλήρωσε την εβδομάδα με ήπια πτώση.

Η περίοδος ανακοίνωσης κερδών γ΄τριμήνου αρχίζει την Πέμπτη, με την αμερικανική Alcoa να κοινοποιεί, πρώτη μεταξύ των μεγάλων εισηγμένων ΗΠΑ και Ευρώπης, τα μεγέθη της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Από το στατιστικό μέτωπο η ιδιαίτερα κρίσιμη ανακοίνωση θα κοινοποιηθεί την Παρασκευή, με τα μεγέθη για την ανεργία.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα στατιστικά μεγέθη για τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών Αυγουστου, που έδειξαν καλύτερη της αναμενόμενης άνοδο 4,3%, καθώς και τις βιομηχανικές παραγγελίες του ίδιου μήνα, που έδειξαν πτώση 0,5%.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την επιθετική πρόταση εξαγοράς από την γαλλική Sanofi-Aventis (-0,4%) στην αμερικανική Genzyme (+0,13%).

Ο τίτλος της Sara Lee εκτινάσσεται 11% μετά την φήμη για απόκρουση προσφοράς εξαγοράς από Henry Kravis και KKR.

Οι τίτλοι των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο μετά τις συστάσεις αυστηρότερων ρυθμιστικών απαιτήσεων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v