Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Άνοδος κόντρα στο Q2 των IBM & Goldman

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα Q2 των IBM και Goldman δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με τους δείκτες στη Wall να ενισχύονται για 2η σερί συνεδρίαση.

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου των IBM και Goldman Sachs, δεν κατάφεραν τελικά να κάμψουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με τους δείκτες στη Wall να ενισχύονται για 2η σερί συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα στην έναρξη της συνεδρίασης οι επενδυτές προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τίτλων με τους δείκτες να χάνουν έως και 1,7% καθώς τα αποτελέσματα των εισηγμένων IBM και Goldman Sachs επιβεβαίωσαν τις φόβους για κατώτερα των προβλέψεων μεγέθη, εσόδων και πωλήσεις.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της IBM (-2,8%) στο β’ τρίμηνο υποχώρησαν μόλις 3% (εντός των εκτιμήσεων) ενώ οι πωλήσεις ήταν κατώτερες των αναμενόμενων.

Αντίστοιχα για την Goldman Sachs (+2,6%) τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 82% στα 613 εκατ. δολάρια εξαιτίας του προστίμου/συμβιβασμού ύψους 550 εκατ. δολ. που πλήρωσε η τράπεζα στις χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ.

Aξίζει να σημειωθεί ότι την αρχική ισχυρή πτωτική τάση της Wall συγκράτησαν τα μεγέθη που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου για την στεγαστική αγορά καθώς μπορεί να υπήρξε σημαντική κάμψη στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών ωστόσο θεαματική ήταν η αύξηση τόσο στις περατώσεις όσο και στις άδειες νέων οικοδομών.

Πέρα όμως από τα μακροοικονομικά στοιχεία, δύο περίπου ώρες πριν το πέρας της συνεδρίασης οι δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο καθώς μερίδα επενδυτών κατάφερε να διατηρήσει την αισιοδοξία του για τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσουν τόσο ο τεχνολογικός κολοσσός Apple (+2,5%) όσο και ηYahoo.

Επιπλέον, η άνοδος ενισχύθηκε στη Wall και από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι η FED ενδέχεται να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα που θα υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των χορηγήσεων.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ανεξάρτητα από τη σημερινή σημαντική άνοδο στη Wall, η ανησυχία παραμένει για ενδεχόμενη επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση εντός του έτους καθώς οι ενδείξεις στην αγορά εργασίας, στις καταναλωτικές δαπάνες καθώς και στην στεγαστική αγορά μόνο ευοίωνες δεν κρίνονται.

Από πλευράς λοιπών εταιρικών ανακοινώσεων η Johnson & Johnson (-1%) ανακοίνωσε αύξηση κερδών 7,5% αλλά υποβάθμισε την πρόβλεψη για τα κέρδη το 2010 κατά 15 σεντς ανά μετοχή ενώ καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η United Health Group.

Άνοδος 1,2% για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές με την τιμή να διαμορφώνεται στα 77,4 δολ./βαρέλι και τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 1,3% και 0,9% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 2,5% στα 2,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 0,2% στα 23,52 δολάρια. Πτώση 3,2% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,91 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,74% στις 10.229,96 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,14% στις 1.083,48 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,1% στις 2.222,49 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,17% στις 5.139,46 μονάδες, ο DAX 0,69% στις 5.967,49 μονάδες, ο CAC 0,53% στις 3.468,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v