Θετικό πρόσημο με… τεντωμένα νεύρα για Wall

Ταραγμένη ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street, αφού εταιρικά νέα από την AOL, την Tyco και την Kodak οδήγησαν το Dow σε ”φλέρτ” με τις 10.000 μονάδες. Αντιφατικά τα μακροοικονομικά νέα από ανεργία, έτοιμες κατοικίες και κόστος απασχόλησης.

Ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, για να τελειώσει με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται οριακά σε θετικό έδαφος.

Εταιρικά αποτελέσματα από AOL, Tyco και Kodak σε συνδυασμό με αντιφατικά μακροοικονομικά νέα δημιούργησαν αβεβαιότητα στους επενδυτές. Το σκηνικό συμπλήρωσε στη μέση περίπου της συνεδρίασης η είδηση της κατάρρευσης κτιρίου στο Μανχάταν.

Η AOL Time Warner, εμφάνισε για το α΄ τρίμηνο ζημίες 52,4 δισ. δολ. – ποσό ρεκόρ στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ. Οι επικεφαλής της εταιρίας αποδίδουν τα δυσμενή αποτελέσματα στην απόκτηση της Time Warner,εντός του προηγούμενου έτους.

Δυσμενή αποτελέσματα είχαν για το ίδιο χρονικό διάστημα να επιδείξουν δύο ακόμη εταιρίες, η Tyco (ζημίες 1,9 δισ. δολ) και η Eastman Kodak, η οποία-παρά την ανακοίνωση υψηλότερων του αναμενομένου κερδών, με ανακοίνωσή της τόνισε ότι ”απαιτείται πολύ δουλειά για να εκπληρωθούν οι στόχοι του 2002”.

Αντιφατικά ήταν τα νέα από το μακροοικονομικό στίβο, όπου οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Απριλίου έπεσαν στις 421.000 (από 452.000 την προηγούμενη), παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 400.000, κάτι που, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, σημαίνει ”στενάχωρη αγορά εργασίας”.

Πτωτικά κατά 8,3% κινήθηκαν και οι πωλήσεις έτοιμων κατοικιών για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνοντας τον απόλυτο ετήσιο αριθμό στις 5,4 εκατ. κατοικίες, έναντι των 5,89 εκατ., όπου βρισκόταν βάσει των αποτελεσμάτων του Φεβρουαρίου.

Στους αντίποδες, το κόστος απασχόλησης για το α΄ τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε με το μικρότερο ρυθμό (0,8%) από αυτόν του τελευταίου τριμήνου του 2001 (1%).

Στο +0,05% και τις 10.035 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο βιομηχανικός Dow που, μετά από δύο μήνες, διέσπασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 10.000 μονάδων. Θετικό ήταν το πρόσημο του Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 1.713 μονάδες και το +0,02% μετά από 6 σερί καθοδικές συνεδριάσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου την Παρασκευή η ανακοίνωση της πορείας του ΑΕΠ (GDP) για το α΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των έγκυρων site Wall Street Journal και CNNfn, θα διαμορφωθεί στο 5%, έναντι του 1,7%, όπου βρέθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v