Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και άνεργοι πιέζουν την Wall Street

Το κρεσέντο αγωνίας για την ελληνική κρίση και η ξαφνική αύξηση των νέων ανέργων στις ΗΠΑ, πιέζουν την Wall, αν και η ανέλπιστα μεγάλη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις περιορίζει την πτώση. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η αγωνία για την ελληνική κρίση, η ξαφνική αύξηση στους νέους ανέργους και οι ανησυχίες για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, ασκούν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, ανέλπιστα μεγάλης αύξησης στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου, της τάξης του 9%, περιορίζει τις πιέσεις.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,19% στις 10.877 μονάδες, ο S&P 0,24% στις 1.179 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,27% στις 2.424 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα, όπου το κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος εκτινάχθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, ενώ το χρηματιστήριο των Αθηνών «βουλιάζει» 3%.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Bank of England διατήρησαν σταθερό το κόστος δανεισμού του ευρώ και της στερλίνας αντιστοίχως, στις τακτικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 1% στις 5.704 μονάδες, DAX 1,03% στις 1.158 μονάδες, ενώ ο CAC 1,49% στις 3.966 μονάδες.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο υπήρξε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά κατά 18.000 στις 460.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές περίμεναν ότι 435.000 νέοι άνεργοι θα καταθέσουν αίτηση.

Από το μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, η UAL Corp. που ενισχύεται 7% και η US Airways Group που κερδίζει σχεδόν 20%μ βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά το δημοσίευμα των New York Times ότι οι δύο εταιρίες εμπλέκονται σε συνομιλίες συνεργασίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και ο κλάδος λιανικού εμπορίου, καθώς σήμερα ανακοινώνονται τα μεγέθη πωλήσεων Μαρτίου. Αναμένεται αύξηση 8% με 10% κατά μέσο όρο, χάρη στις αγορές για τον εορτασμό του Πάσχα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες χαμηλότερα εξαιτίας της πτώσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και «διφορούμενα» σχόλια στελεχών της Federal Reserve για την οικονομία και τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v