Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: "Κατάλληλα" τα επιτόκια στο 1%

Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν στα «κατάλληλα επίπεδα», δήλωσε ο J-C. Trichet μετά την διατήρηση σταθερών επιτοκίων στο 1%, ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού δανειοδότησης.

Trichet: Κατάλληλα τα επιτόκια στο 1%
Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν στα «κατάλληλα επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση κατά την οποία η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Ο Jean-Claude Trichet δήλωσε επίσης ότι προβλέπεται η οικονομία της ευρωζώνης να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς στο 2010, καθώς και ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι προεξοφλημένες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι υπόλοιπες δηλώσεις του κ. Trichet, καθώς και οι ερωταπαντήσεις που θα ακολουθήσουν με τους δημοσιογράφους.

Από τις δηλώσεις αυτές του κ. Trichet και του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, κ. Λουκά Παπαδήμου, οι παρατηρητές αναμένουν λεπτομέρειες για την μελλοντική πιστωτική πολιτική της ΕΚΤ και, κυρίως, την επίσημη ανακοίνωση και τις λεπτομέρειες για τους νέους κανόνες που θα καθορίζουν ποια ακριβώς ενεργητικά θα μπορούν οι τράπεζες να ανταλλάσσουν με δάνεια της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές εικάζουν ότι ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει είτε ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί, είτε, εάν μία χώρα έχει ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση, τα ομολογά της θα αγοράζονται από την ΕΚΤ στο 90% και όχι στο 100% της αξίας της.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει ήδη προετοιμάσει τις αγορές για τις αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν πιο «φιλικούς» όρους δανεισμού για την Ελλάδα, με παράταση των χαλαρών όρων δανεισμού που ισχύουν σήμερα, έως το 2011.

Με αυτή την χαλάρωση, θα απομακρυνθεί ο άμεσος κίνδυνος για την ελληνική πρόσβαση στον μηχανισμό χρηματοδότησης, εάν θα σταματούσαν να γίνονται αποδεκτά αξιόγραφα που έχουν βαθμολογία χαμηλότερη από το «ΑΑΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v