Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία "δίχασε" τη Wall Street

Η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες Nasdaq και S&P. Περιορισμένα κέρδη για Dow κατόπιν της ανοδικής κίνησης της τιμής του πετρελαίου. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες Nasdaq και S&P. Περιορισμένα κέρδη για Dow κατόπιν της ανοδικής κίνησης της τιμής του πετρελαίου.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα blue-chip. Ωστόσο ο Dow ολοκλήρωσε τις συναλλαγές  με περιορισμένα κέρδη -ισχυρές απώλειες για Nasdaq-κατόπιν της απροσδόκητης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Στο δείκτη Dow σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των American Express 3%, Exxon Mobil 2,3% και Chevron κατά 1,7%.

Η ΙΒΜ ενισχύθηκε 0,7% μετά την έγκριση του προγράμματος επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών.

Στον αντίποδα υποχώρησαν Alcoa κατά 3%, Walt Disney κατά 3% και Bank of America κατά 1%.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις για Cisco, Dell, Amazon, Yahoo με το δείκτη Nasdaq να σημειώνει απώλειες κοντά στο 1,2%.

Σημειώνεται ότι συνολικά 230 εισηγμένες εταιρίες στον S&P έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου, των οποίων τα συνολικά καθαρά κέρδη έχουν υποχωρήσει 18,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη Thomson Reuters.

Συγκεκριμένα, τα έως τώρα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων στο 80% των εισηγμένων, 6% αυτών ήταν εντός των προβλέψεων και μόλις 13% ανακοίνωσαν αποτελέσματα κατώτερα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, επιτυχής ήταν η δημοπρασία 2ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου. Σημαντική και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην δημοπρασία, δίνοντας περαιτέρω ανοδική ώθηση στο δολάριο έναντι του ευρώ.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων η απροσδόκητη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ στις 47,7 μονάδες προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,5 μονάδες.

Ωστόσο, η αύξηση 1,2% στις τιμές των ακινήτων σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αποτελεί ένδειξη σημαντικής ενίσχυσης της ζήτησης ακινήτων.

Άνοδος 1,1% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 79,41 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 0,75% στα 26,52 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 2,6% στα 7,37 δολάρια. Απώλειες 1,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 9,22 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 9.882,17 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,34% στις 1063,41 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 1,2% στις 2.116,09 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE με κέρδη 0,18% στις 5.201 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,13% στις 5.635 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε πρακτικώς αμετάβλητος στις 3.744 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v