Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά, εναλλασσόμενα, πρόσημα στη Wall Street

Άλλη μια συνεδρίαση μεταβλητότητας εκδηλώνεται στη Wall Street, με το δολάριο να αποκτά "άλλη" βαρύτητα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μικτά πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Άλλη μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εκδηλώνεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται με μικτά πρόσημα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,03% στις 9.870 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,43% στις 1.062 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,33% στις 2.113 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος υφίσταται σημαντικές πιέσεις εξαιτίας ρευστοποιήσεων στα πρόσφατα κέρδη, ενώ οι καταναλωτικοί τίτλοι υποχωρούν εξαιτίας της αποδυνάμωσης στο καταναλωτικό κλίμα.

Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης Vix στο Σικάγο ανήλθε χθες στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, υποδεικνύοντας ανησυχίες για μελλοντικές απώλειες.

Μεγάλη σημασία έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα για τις μετοχές και η πορεία του δολαρίου, καθώς το «φθηνό» αμερικανικό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την χρηματοδότηση επενδύσεων σε μετοχές και εμπορεύματα, το αποκαλούμενο carry trade.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τυχόν θετικές αντιδράσεις του αμερικανικού νομίσματος, όπως χθες και προχθές, προκαλούν πιέσεις στην Wall Street.

Η στατιστική εικόνα της ημέρας είναι μικτή. Η αγορά άνοιξε με άνοδο καθώς τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων προσφέρουν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές, αλλά οι δείκτες στράφηκαν πτωτικά όταν ανακοινώθηκε αναπάντεχη μείωση στον δείκτη καταναλωτική κλίματος.

Θετική επίδραση τις συναλλαγές έχει η έγκριση της επαναγοράς μετοχών της ΙΒΜ, καθώς και η ανάκαμψη του πετρελαίου, που στηρίζει τους ενεργειακούς τίτλους.

Η ΙΒΜ κερδίζει 1,2% μετά την έγκριση του προγράμματος επαναγοράς.

Η Exxon Mobil και η Chevron ενισχύονται πάνω από 2%.

Ανάλογη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 5.201 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,13% στις 5.635 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε πρακτικώς αμετάβλητος στις 3.744 μονάδες..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v