Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

N. Roubini: Το δολάριο "τρέφει" την επόμενη κρίση

Οι επενδυτές σε όλο τον πλανήτη δανείζονται δολάρια για να αγοράσουν μετοχές και εμπορεύματα, τροφοδοτώντας «τεράστιες» φούσκες που μπορούν να προκαλέσουν νέα κρίση, προειδοποιεί ο «γκουρού» Nouriel Roubini.

N. Roubini: Το δολάριο τρέφει την επόμενη κρίση
Οι επενδυτές σε όλο τον πλανήτη δανείζονται δολάρια για να αγοράσουν ενεργητικά όπως μετοχές και εμπορεύματα, τροφοδοτώντας «τεράστιες» φούσκες που μπορούν να προκαλέσουν άλλη μια χρηματοοικονομική κρίση, δήλωσε ο «γκουρού» Nouriel Roubini.

Ο καθηγητής του New York University, ένας από τους οικονομολόγους που υπήρξαν ακριβείς στις προβλέψεις τους για την «μητέρα όλων των κρίσεων,» δήλωσε τώρα χαρακτηριστικά ότι τώρα έχουμε "την μητέρα όλων των carry trades.» Σε συνέντευξή του μέσω δορυφόρου στη Νότιο Αφρική, ο κ. Roubini τόνισε: «Ολοι παίζουν το ίδιο παιχνίδι και αυτό το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνο.»

Το δολάριο έχει διολισθήσει 12% στο έτος έναντι των έξι υπολοίπων πιο εμπορικών νομισμάτων, καθώς η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, για να τονώσει την ρευστότητα. Ο κ. Roubini πιστεύει ότι το δολάριο αναπόφευκτα θα «πιάσει πάτο» καθώς η Fed θα αυξάνει το κόστος δανεισμού και θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα υποχρεωθούν να ανατρέψουν τα carry trades και «να αναζητήσουν μαζικά την έξοδο.»

«Ο κίνδυνος είναι ότι ίσως φυτεύουμε τους σπόρους της επόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης,» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών Roubini Global Economics. «Αυτή η φούσκα ενεργητικών είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την υποτονική ανάκαμψη των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών δεδομένων.»

Ο ίδιος, τονίζει ότι διαβλέπει φούσκα στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών και ότι τα κέρδη ορισμένων νομισμάτων αναπτυσσόμενων εθνών γίνονται «υπερβολικά» ενώ το ράλι του πετρελαίου «δεν στηρίζεται σε θεμελιώδη δεδομένα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v