Χτίζει στα... προηγούμενα κέρδη η Wall

Διαθέσεις συσσώρευσης στα πρόσφατα κέρδη εμφανίζουν οι αγορές, ύστερα και από τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, που διασκέδασαν μερικώς τις ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων στη Wall. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Εμφανής η προδιάθεση των αγορών για ”χτίσιμο” πάνω στα πρόσφατα κέρδη, τάση που εξακολουθεί να παραπέμπει σε αντίδραση στην κατάσταση υπερπώλησης που είχε δημιουργηθεί.

Σαφώς, δεν τίθεται αυτή την στιγμή θέμα αποτιμήσεων. Αντιθέτως με τα όσα έδειχνε να εκπέμπει η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, καθίσταται προφανές πως εδώ έχουμε να κάνουμε με την επικράτηση του μοντέλου απόδοσης-ρίσκου. Όπου η απόδοση συνεχίζει να απορρέει από τις αγορές κινητών αξιών και όχι τις αντίστοιχες ομολόγων.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στις Ην. Πολιτείες για το α’ τρίμηνο δίνει στίγμα και πάτημα για όσους θέλουν βελτίωση των macro. Στον ίδιο βαθμό όμως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ουσιαστικά αυτή που επιτρέπει την –για 5η κατά σειρά ημέρα– ανοδική κίνηση του Nasdaq (το καλύτερο σερί από την 3η εβδομάδα του Γενάρη) και την αντίστοιχη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 10.300 μονάδων σε Dow, και 4.000 μονάδων στον Dax.

Και μιας και περί Dax ο λόγος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι Ευρωαγορές παραμένουν ”διστακτικές”, υπό άλλες συνθήκες ο Dax θα βρίσκονταν στα πρόθυρα των 4.000 μονάδων και όχι 80-90 μονάδες απ’ αυτό το όριο. Η φύση της πτώσης (οξεία με αύξηση του όγκου συναλλαγών) είναι αυτή που αποτρέπει από πιο γενναία εγχειρήματα.

Ειδικότερα, ο DAX έκλεισε στις 3913,33 μονάδες με άνοδο 1,18%, κέρδη 0,34% σημείωσε ο FTSE 100 στις 4453,6 μονάδες, και ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,53% στις 3679,37 μονάδες.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10171,42 μονάδες με άνοδο 0,61%, κέρδη 0,14% καταγράφει και ο S&P, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,19% στις 1972,45 μονάδες.

Άξια αναφοράς η διατήρηση της τάσης μετακύλισης ρευστότητας προς τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που φέρει το δολάριο να διατηρείται αδύναμο, πάνω από το 1,22 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου με κάτι παραπάνω από προφανή την έλλειψη εμπιστοσύνης στο αμερικανικό νόμισμα παρά το στοιχείο του ΑΕΠ.

Liquidity rally (ράλι ρευστότητας); Πιθανό. Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγει κανείς απόλυτα συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυξάνεται το volatility, αυτό το βλέπει άλλωστε ο καθείς.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v