Τάσεις συσσώρευσης στη Wall

Με οριακές διακυμάνσεις εξελίσσεται η συνεδρίαση στη Wall, καθώς το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να διαμορφώνεται κοντά στο υψηλό των 41 δολαρίων το βαρέλι, ενώ παραμένουν και οι ανησυχίες των επενδυτών για την τρομοκρατία. Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη.

Άκρως ενδιαφέρουσα η σημερινή κίνηση των αγορών. Από την μία, το πετρέλαιο δεν δείχνει ικανό να διορθώσει σημαντικά, και τα τελευταία νέα είναι μάλλον αντιφατικά.

Σαφής η προδιάθεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την διάθεση –με αμφιλεγόμενο αντίκτυπο– σαφής όμως και η τάση ενίσχυσης της ζήτησης, με κερδοσκοπικό, ως επί το πλείστον χαρακτήρα.

Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη.

Μια από τα ίδια στα μακροοικονομικά δεδομένα. Ενδιαφέρουσα, σαφώς, η προδιάθεση σταθεροποίησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όμως οι ανησυχίες γύρω από την τρομοκρατία οδηγούν σε αδυναμία βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα, η κίνηση του Dow και του Nasdaq είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, δεδομένου του εύρους της χθεσινής ανοδικής κίνησης. Ζητούμενο; Σαφώς η διατηρησιμότητα, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει follow-through buying. Χτίσιμο πάνω στις υφιστάμενες θέσεις ήτοι.

Η Ευρώπη αυτό είδε και δεν επιδόθηκε σε εξάρσεις. Στο 1% και…κάτι τα κέρδη για Dax και Cac, εν μέσω της διαπίστωσης πως ότι γίνεται στο μακροοικονομικό επίπεδο αφορά τις ΗΠΑ, και δεν είναι καθόλου βέβαιο –για λόγους που έχουμε πολλάκοις επισημάνει– πως η Ευρώπη δύναται να ακολουθήσει.

Κι εδώ, αρχίζει η... φιλολογία. Τρία βασικά σενάρια:

1)Η χθεσινή κίνηση των αμερικανικών αγορών αποτελεί το έναυσμα για μια νέα φάση ανόδου. Η σχέση απόδοσης-ρίσκου διατηρείται υπέρ των κινητών αξιών, καθώς η Fed επαναλαμβάνει την πρόθεση ενίσχυσης των επιτοκίων. Μετακυλίζεται περαιτέρω ρευστότητα από τα χρεόγραφα προς τις μετοχές, οδηγώντας σε ένα liquidity rally (ράλι ρευστότητας).

2)Η χθεσινή κίνηση αποτελεί αντίδραση στην κατάσταση υπερπώλησης. Όμως, στην κατάτμηση κεφαλαίων η σχέση απόδοσης-ρίσκου ευνοεί τον ισομερή καταμερισμό κεφαλαίων. Σε αποδόσεις άνω του 3,72% και 4,44% αντίστοιχα για τις μακροχρόνιες εκδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαικών ομολόγων παρατηρείται ζήτηση, η πλεονάζουσα ρευστότητα κατευθύνεται προς τις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, με βασικούς αποδέκτες τον χρυσό, την πλατίνα και τον άργυρο.

3)Η χθεσινή κίνηση ”δεν κρατάει”. Επιστρέφουμε σε κατάσταση βραχυχρόνιας συσσώρευσης με πτωτικό χαρακτήρα, που οδηγεί σε sell-off εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών γύρω από την κατάσταση της γεωπολιτικής αστάθειας και της ισχύς της ”ανάκαμψης”.

Πιθανότερο σενάριο: Το δεύτερο. Μεσοβέζικη ίσως λύση, αλλά σε περιβάλλον πολλαπλών εναυσμάτων, προβάλλει ως το πιο πιθανό.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10103,71 μονάδες με απώλειες 0,14%, κέρδη 0,18% καταγράφει ο Nasdaq στις 1968,17 μονάδες, ενώ και ο S&P κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,07% στις 1113,8 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,46 % στις 4438,3 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,37% στις 3659,92 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 3867,52 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,03%.

Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v