Συνεργασία SEC- CESR για επιβολή ΔΛΠ σε Ε.Ε.- ΗΠΑ

Εμβαθύνουν τη συνεργασία τους οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουν την συνεπή εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. CESR και SEC αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση.

του Andrew Parker στο Λονδίνο και του Andrian Michels στη Νέα Υόρκη

Εμβαθύνουν τη συνεργασία τους οι ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουν την συνεπή εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Η Committee of European Securities Regulators (CESR), ο θεσμός που συντονίζει τις εθνικές νομοθετικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα κοινή προσέγγιση στην επιβολή των προτύπων, με την αμερικανική Securities and Exchange Commission.

Η κοινή θέση θα αποτελέσει μέρος μιας διευρυμένης πρωτοβουλίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων συγκρούσεων μεταξύ των δυο ρυθμιστικών αρχών.

Η CESR αναπτύσσει σχέδια, ώστε να διασφαλίσει πως οι εθνικές νομοθετικές αρχές θα υιοθετήσουν μια συνεπή προσέγγιση στην διερεύνηση των λογιστικών παρατυπιών των εταιριών.

Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, για παράδειγμα, να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση μεταξύ των εθνικών νομοθετικών αρχών της Ευρώπης, στον τρόπο που οι εταιρίες θα εισάγουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Τα ίδια ζητήματα προκύπτουν και στη SEC, καθώς εξετάζει τις λογιστικές καταστάσεις ευρωπαϊκών εταιριών που έχουν εισαχθεί στις αμερικανικές αγορές.

Ο Fabrice Demarigny, γενικός γραμματέας της CESR δήλωσε: ”Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στην επιβολή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, όχι μόνο από τους νομοθέτες των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. αλλά και από τις ρυθμιστικές αρχές εκτός Ε.Ε., κυρίως στις ΗΠΑ”.

Ο κ. Demarigny δήλωσε πως η CESR εκτιμά ότι η συνεπής επιβολή θα εξυπηρετήσει το στόχο της σύγκλισης μεταξύ των Διεθνών και των αμερικανικών Λογιστικών Προτύπων.

Ο Roel Campos, ένας εκ των πέντε επιτρόπων της SEC, αναμένεται να ανακοινώσει την αναβάθμιση των σχέσεων της SEC με την ευρωπαϊκή αρχή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η συλλογική εργασία θα βοηθήσει στην αναγνώριση κοινών ζητημάτων και αναμένεται να οδηγήσει σε ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, ιδίως στην αξιολόγηση των κινδύνων.

Η CESR δημιουργεί μια βάση δεδομένων στην εφαρμογή των ΔΛΠ και εκτιμάται πως σε αυτήν θα έχει πρόσβαση και η SEC.

Η ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής εργασίας των δυο ρυθμιστικών αρχών αναδείχθηκε από τις αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν τους νόμους Sarbanes- Oxley του 2002.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες και λογιστές προέβαλλαν ενστάσεις για τον ακριβή τρόπο συμμόρφωσης με πολλές από τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Πρόσφατα, η SEC ηγήθηκε των ερευνών σε εταιρίες που εδρεύουν εκτός των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η ιταλική Parmalat και η γαλλική Vivendi.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v