Το... ομολογιακό αίνιγμα των αναλυτών

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προκαλούν αμηχανία στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, αναγκάζοντας τους να αποφασίσουν εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός ή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επηρεάζουν περισσότερο τις ομολογιακές αποδόσεις.

του Paivi Munter

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προκαλούν αμηχανία στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, αναγκάζοντας τους να αποφασίσουν εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός ή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επηρεάζουν περισσότερο τις ομολογιακές αποδόσεις.

Μέχρι στιγμής, η αγορά εμφανίζεται αναποφάσιστη, περιμένοντας να δει πόσο θα διαρκέσει το ράλι και σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο. Μετά την έντονη αύξηση στις αρχές του έτους, εν τω μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολογιών σε ΗΠΑ και ευρωζώνη επανήλθαν πρόσφατα, στα προηγούμενα επίπεδα.

Ο Harvinder Sian, αναλυτής της ABN Amro, δήλωσε: ”Η αγορά ομολόγων μπορεί να μην επηρεάζεται από τις πετρελαϊκές τιμές, αλλά τις παρακολουθεί σαν το γεράκι”.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου παρέμειναν στα επίπεδα- ρεκόρ των 41,5 δολ. το βαρέλι, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα επίπεδα των 40 δολ. από τον Οκτώβριο του 1990.

Η Fitch, η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου, στα 36 δολ. από 31 δολ. το βαρέλι.

Η Fitch υπολόγισε πως οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών της G7 θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 59 δισ. δολ. για τις πετρελαϊκές τους ανάγκες εφέτος– ένα επιπλέον κόστος που αντιστοιχεί στο 0,2% του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Όπως υποστήριξε η εταιρία, αυτό δεν αρκεί για αξιοσημείωτη αλλαγή στη νομισματική πολιτική ή την οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών.

”Οι πραγματικές τιμές του πετρελαίου είναι σημαντικά χαμηλότερες από προηγούμενα ανώτατα σημεία” τονίζει η Fitch. ”Το 1979 και το 1984, οι μέσες ετήσιες τιμές στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα, ξεπερνούσαν τα 50 δολ. το βαρέλι για τέσσερα συνεχόμενα έτη, φθάνοντας στα 72 δολ. το 1980.”

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η περυσινή ισχυρή πτώση του δολαρίου απάλυνε την αύξηση της πετρελαϊκής τιμής στα άλλα νομίσματα.

Ωστόσο, η εφετινή αύξηση της πετρελαϊκής τιμής κατά 27% έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών σε ομολογίες. Η αύξηση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου- οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Ιαπωνία- εμφανίζονται σε συγχρονισμένη ανοδική τροχιά, τροφοδοτώντας προσδοκίες για αντίστροφη κίνηση στα επιτόκια.

Τα futures των επιτοκίων αποτυπώνουν προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους. Τα συμβόλαια euribor, υποδηλώνουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια της ευρωζώνης, στο 2,25%.

Η JP Morgan αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις προσδοκίες της για τα επιτόκια, επισημαίνοντας πως, τόσο η αμερικανική Fed, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια ταχύτερα και περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

”Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές μας αναγκάζουν να υποβαθμίσουμε τις προσδοκίες μας για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο τρέχον τρίμηνο” αναφέρει η τράπεζα. ”Αλλά, με την ανάπτυξη (στις ΗΠΑ) να παραμένει κατά πάσα πιθανότητα στο αξιοπρεπές 4% και την πληθωριστική ανησυχία όλο και περισσότερων αξιωματούχων της Fed, θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια αύξηση τον Ιούνιο.”

Καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος χωρίς δυσκολία, το βάρος θα είναι μεγαλύτερο στις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει εν μέρει και λόγω της λιγότερο αποδοτικής χρήσης της ενέργειας στις χώρες αυτές.

Ο κ. Sian της ABN Amro δήλωσε: ”Δεν εκτιμούμε πως οι πετρελαϊκές τιμές θα προκαλέσουν αξιοσημείωτες μεταβολές στις ομολογιακές αποδόσεις, στην παρούσα φάση. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από την χρονική περίοδο που θα παραμείνει το πετρέλαιο σε αυτά τα επίπεδα”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v