Διαμαρτυρίες για τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ

Το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που διαθέτουν οι παραγωγοί στους εμπόρους λιανικής των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις φορές πάνω από τον ρυθμό που έτρεξε ο πληθωρισμός πέρσι, σύμφωνα με έρευνα του λόμπι καταναλωτών που δημοσιεύουν οι FT.

Διαμαρτυρίες για τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ
Το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με υψηλές πωλήσεις που διαθέτουν οι παραγωγοί στους εμπόρους λιανικής των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις φορές πάνω από τον ρυθμό που έτρεξε ο πληθωρισμός πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε λόμπι καταναλωτών στην Ουάσιγκτον.

Η AARP, η ένωση των Αμερικανών συνταξιούχων που διεκδικεί ανεκτές τιμές για τα φάρμακα των ηλικιωμένων –και όχι μόνο- παρακολούθησε τις τιμές 197 ”διάσημων” φαρμάκων ευρείας χρήσης από το 2000 και μετά.

Ανακάλυψε ότι ο μέσος όρος της ετήσιας αύξησης στις τιμές παραγωγών φαρμάκων εκτινάχθηκε από 4,1% το 2000 στο 6,9% το 2003, ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση έπεσε από 3,3% το 2000 στο 2,2% το 2003.

Η αύξηση στις τιμές, ως συνήθως, περνάει στους καταναλωτές, αναφέρει η έρευνα προειδοποιώντας ότι αν αυτοί οι ρυθμοί διατηρηθούν, οι καταναλωτές και ειδικά οι ηλικιωμένοι, θα δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να αγοράζουν τα σκευάσματα.

Η AARP ζητά μεταξύ άλλων να νομιμοποιηθούν οι εισαγωγές φθηνότερων φαρμάκων από τον Καναδά. Η βιομηχανία που επέβαλε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών πέρσι ήταν η γερμανική Boehringer Ingelheim, με ποσοστό 15,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v