Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μουδιασμένη" η Wall εν αναμονή της Fed

Επιφυλακτική εικόνα επικρατεί στη Wall Street, που αναμένει τις εξελίξεις όσον αφορά τις "στρατηγικές εξόδου" από τις συνεδριάσεις Fed και G20. Πιέσεις σε μέταλλα-ενέργεια, κέρδη για την βιοτεχνολογία. Πτώση στις ευρωαγορές.

Διορθωτικές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί μετά την ανάκαμψη 58% του δείκτη S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Ο επενδυτικός κόσμος έχει στρασμμένο το ενδιαφέρον σε δύο κρίσιμες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, της Fed και της G20, που θα δώσουν τον «τόνο» για την χρονική στιγμή της ανάκλησης των στρατηγικών οικονομικής τόνωσης.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει πτώση 0,36% στις 9.784 μονάδες, ο S&P 0,39% στις 1.064 μονάδες, ενώ ο Nasdaq μετά το πτωτικό πρώτο δίωρο των συναλλαγών, στρέφεται θετικά χάρη στα κέρδη εταιριών βιοτεχνολογίας. και ενισχύεται 0,18% στις 2.136 μονάδες.

Πιέσεις επικρατούν στους κλάδους μετάλλων και εμπορευμάτων, καθώς οι μετοχές των επιχειρήσεων «ακολουθούν» την διορθωτική κίνηση του πετρελαίου, των βιομηχανικών μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά στον απόηχο των απωλειών στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Οι πιέσεις κλιμακώθηκαν μετά την στατιστική ανακοίνωση για τον σύνθετο οικονομικό δείκτη της αμερικανικής οικονομίας, που αυξήθηκε τον Αύγουστο αλλά λιγότερο απ'όσο αναμενόταν και λιγότερο από την περασμένη μέτρηση.

Η μετοχή της Caterpillar υποχωρεί 1,7%.

Η πτώση περιορίστηκε πάντως στην συνέχεια, χάρη και στις συνεχιζόμενες ενδείξεις βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που προσφέρουν στήριξη σε κλάδους καταναλωτικών προϊόντων. Στήριξη προσφέρει και η είδηση της εξαγοράς της Perot Systems (+65,77%) από την Dell (-4,1%).

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων κρατών στον πλανήτη πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ, με τα κρίσιμα ζητήματα για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ατζέντα των συνομιλιών. Φημολογείται, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama θα προτείνει χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή πλαισίου μέτρων «αποκατάστασης» της παγκόσμιας οικονομίας έως τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve ολοκληρώνει την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου την Τετάρτη και προβλέπεται να κρατήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25% και ενδεχομένως να δώσει ενδείξεις για την χρονική στιγμή ανάκλησης των προγραμμάτων ρευστότητας.

Πτωτική εικόνα επικράτησε στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια, αν και στην Ασία οι όγκοι των συναλλαγών ήταν περιορισμένοι εξαιτίας αργιών σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ινδία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,74%, ο DAX 0,62, ενώ ο CAC 0,41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v