Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις Wall λόγω εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, η "μαύρη επέτειος" της Lehman, η κατάρρευση της Corus και οι ρευστοποιήσεις στα πρόσφατα κέρδη, δημιουργούν πτωτικό κλίμα στα χρηματιστήρια Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής.

Πτωτικά ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την νευρικότητα διάχυτη μετά το εξάμηνο ράλι τιμών και ενώ πλησιάζει η «μαύρη επέτειος» της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 9.548 μονάδες, ο S&P 0,5% στις 1.037 μονάδες, ο Nasdaq 0,53% στις 2.069 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 2,6% την περασμένη εβδομάδα κι έχει ανακάμψει 52% περίπου από τα χαμηλά 12 ετών στις αρχές Μαρτίου. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει φθινοπωρινή διόρθωση τιμών μετά τα κέρδη.

Η επενδυτική ψυχολογία είναι ιδιαίτερα «βαριά» αυτές τις μέρες, καθώς αύριο 15 Σεπτεμβρίου κλείνει ένας χρόνος από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που κλόνισε το χρηματοπιστωτικό στερέωμα.

Η κατάσχεση της τράπεζας Corus της Corus Bankshares (-21,26%) επιβαρύνει παραπάνω την ψυχολογία.

Επιπλέον νευρικότητα εμπνέει η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων, που προκάλεσε έντονες πιέσεις στις μετοχές εταιριών εμπορευμάτων.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υποχωρεί για πρώτη φορά σε οκτώ ημέρες, ενώ στις ασιατικές συναλλαγές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 2,3%.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,73%, ο DAX 0,91% , ενώ ο CAC 1,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v