Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Η ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση

Η ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση, δήλωσε η Κομισιόν, μολονότι διατήρησε μία δυσμενή εκτίμηση για το σύνολο του 2009 στην εαρινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Κομισιόν: Η ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση
Η ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση, δήλωσε η Κομισιόν, μολονότι διατήρησε μία δυσμενή εκτίμηση για το σύνολο του 2009, στην εαρινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 4% φέτος (όσο πρόβλεπε και στην έκθεση Μαΐου), αλλά θα σημειώσει επέκταση τόσο στο γ΄ όσο και στο δ΄ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης ενδεχομένως να διευρυνθεί 0,2% στο γ΄ τρίμηνο και 0,1% στο επόμενο, κατόπιν συρρίκνωσης 0,1% στο β΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν παράλληλα, ο ρυθμός κάμψης της εργοστασιακής παραγωγής υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, αν και αυτή παρέμεινε μειωμένη 15,9% σε ετήσια βάση.

"Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι παίρνει στροφή", αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων κ. Joaquin Almunia τόνισε ότι οι βελτιωμένες προοπτικές είναι αποτέλεσμα κυρίως των πρωτοφανών κεφαλαίων που έχουν ρίξει στην οικονομία οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις και εξέφρασε, για άλλη μία, φορά τις ανησυχίες του για την εικόνα της απασχόλησης και τους φόβους για περισσότερες απολύσεις εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v