Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οικονομικές ανησυχίες βύθισαν τη Wall Street

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας καθώς και η προειδοποίηση Alan Greenspan για τις τράπεζες, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall Steet. Κέρδη άνω του 30% για GM. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η υποψία υποβάθμισης των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, τα “ρεαλιστικά” μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και η προειδοποίηση Alan Greenspan για ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων στις τράπεζες, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall. Κέρδη άνω του 30% για GM.

Τρίτη διαδοχική υποχώρηση για τους δείκτες της Wall με το Dow να χάνει τις 8.300 μονάδες, τον S&P 500 να κλείνει κάτω από τις 900 μονάδες και τον Nasdaq χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.

Η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας μπορεί να μην εξέπληξε αναλυτές και επενδυτές όμως δημιούργησε υποψίες πιθανής υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας λόγω του υψηλού χρέους.

Η δημοσιοποίηση της άποψης του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman ότι η ελεύθερη πτώση της οικονομίας έχει σταματήσει και πλέον βρισκόμαστε σε περίοδο σταθεροποίησης μάλλον αγνοήθηκε από τους επενδυτές μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πρώην επικεφαλή της FED, Alan Greenspan ότι αργεί το τέλος της κρίσης και οι αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Πιέσεις για τρίτη συνεδρίαση- αν και όχι έντονες-δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of America να σημειώνει πτώση 1.2%, η JP Morgan 0,2%, η Morgan Stanley 1% ενώ η μετοχή της Citigroup παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,70 δολ.

Έντονες πιέσεις επικράτησαν στον κλάδο εμπορευμάτων με τους τίτλους των ΑΚ Steel και Schlumberger να καταγράφουν πτώση άνω του 4%. 

Σε αντίθετη φορά με τους δείκτες της Wall Street, κινήθηκε ο τίτλος της GM καταγράφοντας άνοδο 30% στα 1,91 δολ. μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ διοίκησης, του εργατικού συνδικάτου UAW και ΥΠΟΙΟ για αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους επενδυτές, ότι ναι μεν υπάρχει βελτίωση όμως η οικονομία παραμένει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, η ήπια μείωση των επιδομάτων ανεργίας στα 631,000 την περασμένη εβδομάδα, δεν ικανοποίησε τους αναλυτές που ανέμεναν τα επιδόματα να μειωθούν τουλάχιστον στα 625,000.

Στον αντίποδα, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης που αυξήθηκε 1% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με άνοδο για πρώτη φορά σε επτά μήνες, κατόπιν πτώσης 0,2% τον Μάρτιο. Μέγεθος που υποδεικνύει ότι η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη βραχυπρόθεσμα και ότι ενδέχεται να υπάρξει και μικρή ανάπτυξη στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Στο μεταξύ απώλειες 1,7% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 60,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε πτώση 2,28%, στα 19,41 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 2,2%, στα 4,89 δολάρια. Απώλειες μόλις 0,25% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,83 δολάρια.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 1,54% στις 8.292,13 μονάδες, ο S&P 500 χαμηλότερα κατά 1,68% στις 888,33 μονάδες και ο Nasdaq με πτώση 1,89% στις 1.695,25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 2,75% διαμορφούμενος στις 4.345,47 μονάδες, ο DAX 30 στη Γερμανία χαμηλότερα 2,74% στις 4,900,67 μονάδες και ο CAC 40 με πτώση 2,6% στις 3.217,41 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v