Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βρετανική υποβάθμιση "τρομάζει" και τη Wall

Επιτείνονται οι πιέσεις στη Wall Street, καθώς η "καμπάνα" στη Βρετανία από την S&P, δημιουργεί φόβους ότι μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει υποβάθμιση και στο αξιόχρεο των ΗΠΑ. "Βουλιάζει" 2,5% ο FTSE στο Λονδίνο.

Πτώση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίζει τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας, εγείρει τον φόβο ότι μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει μια υποβάθμιση της βαθμολογίας για το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,25% στις 8.316 μονάδες, ο S&P 1,11% στις 893 μονάδες, ενώ ο  Nasdaq σημειώνει πτώση 1,06% στις 1.709 μονάδες.

Η Wall Street σημείωσε και χθες πτώση, μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, όπου φάνηκε ότι η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για τις οικονομικές προοπτικές και την πιθανότητα περαιτέρω σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στις σημερινές εξελίξεις, η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας σε AAA αλλά χαμήλωσε το outlook (προοπτικές) σε αρνητικό από σταθερό, διότι πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα το κρατικό χρέος να φθάσει να ισοδυναμεί με την παραγωγή της χώρας. Με την επιδείνωση της αξιολόγησης μιας χώρας, ακριβαίνει το κόστος δανεισμού της.

Όπως και στην Βρετανία, οι δημόσιες δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, η κεντρική τράπεζα προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια είναι μηδενικά.

Η απόφαση της S&P είχε μεγάλη επίδραση σε όλα τα βρετανικά επενδυτικά ενεργητικά, με τις τιμές των ομολόγων να υποχωρούν, τον δείκτη FTSE 100 στο χρηματιστήριο να πέφτει πάνω από το 2% και την στερλίνα να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου.

Οι πιέσεις παραμένουν ηπιότερες αλλά σημαντικές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη DAX να σημειώνει πτώση 1,88% και τον CAC 1,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v