Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη συνεδρίαση πιέσεων στη Wall Street

Πτώση επί τρίτη συνεδρίαση καταγράφει η Wall, πιεσμένη από την βρετανική υποβάθμιση, τα στοιχεία για την ανεργία και την προειδοποίηση Greenspan ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Με απώλειες 2,7% έκλεισε ο FTSE.

Πτώση επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο, στον απόηχο σημαντικών πιέσεων και στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας, η διατήρηση του αριθμού των ανέργων σε επίπεδα ύφεσης στις ΗΠΑ και η προειδοποίηση κορυφαίων αξιωματούχων, όπως ο Alan Greenspan, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, συμβάλλουν στις χρηματιστηριακές πιέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,8% στις 8.270 μονάδες, ο S&P 1,9% στις 886 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 2,2% στις 1.689 μονάδες.

Η απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας, δημιουργεί τον φόβο ότι μπορεί να ακολουθήσει μια υποβάθμιση της βαθμολογίας για το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Όπως και στην Βρετανία, οι δημόσιες δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, η κεντρική τράπεζα προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια είναι μηδενικά.

Η μετοχή της χαλυβουργίας AK Steel υποχωρεί 6,3% και της πετρελαϊκής Schlumberger 5,4% καθώς επικρατούν έντονες πιέσεις στον κλάδο εμπορευμάτων.

Ο τίτλος της Regions Financial, μεγαλύτερης τράπεζας της Αλαμπάμα, βούλιαξε 80% μετά την αποτίμηση της έκδοσης 400 εκατ. μετοχών στα 4 δολ. έκαστη, τιμή 18% χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο.

Και από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, το κλίμα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο σήμερα, με την GameStop να υποχωρεί 15% κατόπιν ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και πρόβλεψης μείωσης πωλήσεων 11%.

Η απόφαση της S&P είχε μεγάλη επίδραση σε όλα τα βρετανικά επενδυτικά ενεργητικά, με τις τιμές των ομολόγων να υποχωρούν, τον δείκτη FTSE 100 στο χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 2,75%.

Οι εντολές πωλήσεων συσσωρεύτηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 2,7%, ενώ ο CAC 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v