Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φήμες για τα stress test ανακόπτουν τις αγορές

Πτωτική εικόνα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών -ειδικά στις τράπεζες, μετά τις φήμες ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χαρίστηκε» σε οίκους με το stress test.

Πτωτική εικόνα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πολλοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών ειδικά στις τράπεζες, μετά τις φήμες ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χαρίστηκε» σε οίκους, όσον αφορά τα αποτελέσματα των stress test και τις πιέσεις για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Εντονες είναι οι ρευστοποιήσεις και στον κλάδο μετάλλων και ενέργειας, καθώς παρατηρητές φοβούνται ότι οι ελπίδες ανάκαμψης της ζήτησης στο πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης παραμένουν κάπως πρώιμες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,06% στις 8.484 μονάδες, ο S&P 1,5% στις 915 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,34% στις 1.715 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 5,9% σημειώνοντας άνοδο στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα εβδομάδες.

Για τη συνέχεια, ωστόσο, επικρατούν κάποιες αμφιβολίες, καθώς υπάρχουν παρατηρητές οι οποίοι φοβούνται για διπλή ύφεση τύπου «W», δηλαδή ότι η οικονομία θα ξαναπέσει σε ύφεση κατόπιν παροδικής ανάκαμψης το καλοκαίρι.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke, που θα μιλήσει για τα τραπεζικά stress test, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις σε τράπεζες, όσον αφορά τις απαιτήσεις της για συγκέντρωση κεφαλαίων.

Πιέσεις επικρατούν και στις ευρωαγορές, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, μετά τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις της HSBC (-2%).

Ο δείκτης FTSE εμφανίζει πτώση 0,99%, ο DAX 1,46% και ο CAC 1,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v