Με... το δεξί μπήκε ο Μάρτιος για τη Wall

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τον μεταποιητικό τομέα, ήταν αυτά που δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στην αμερικανική αγορά μετά από έξι εβδομάδες ισχυρών πιέσεων. Αντίστοιχα ανοδικό το κλίμα και στην Ευρώπη.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τον μεταποιητικό τομέα, ήταν αυτά που δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στην αμερικανική αγορά μετά από έξι εβδομάδες ισχυρών πιέσεων. Αντίστοιχα ανοδικό το κλίμα και στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές των αμερικανικών αγορών εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η Wall Street θα συνεχίσει το ράλι της για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, μετά την ανακοίνωση για επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 4,1% το τέταρτο τρίμηνο.

O κολοσσός παραγωγής χαλκού Phelps Dodge και η χαλυβουργία US Steel Corp. κατέγραψαν υψηλά κέρδη στο Standard & Poor’s 500, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούν ενίσχυση της ζήτησης.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι εταιρίες του νοσοκομειακού τομέα και ορισμένες του φαρμακευτικού τομέα.

Στους μεγάλους κερδισμένους του Dow Jones συμπεριλαμβάνονται η Alcoa, η General Motors, η DuPont και η Walt Disney, ενώ η JP Morgan Chase και η Altria εκτινάχθηκαν ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Ο τεχνολογικός τομέας ανέκαμψε δυναμικά μετά από διορθωτική πορεία που δρομολογήθηκε πριν από έξι εβδομάδες παρόλο, που η JP Morgan υποβάθμισε την Intel και την AMD, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει κέρδη 0,82% και της δεύτερης απώλειες 0,6%.

Οι αναλυτές αντέδρασαν θετικά στην άνοδο κατά 27,4% των πωλήσεων μικροεπεξεργαστών τον Ιανουάριο παγκοσμίως, παρόλο που κατέγραψαν πτώση 2,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο, μήνα που παραδοσιακά εμφανίζουν σημαντική άνοδο εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

O δείκτης για την πορεία του μεταποιητικού τομέα ΙSM παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 62 από το 63,6 του Ιανουάριο, με άξονα τις παραγγελίες και την αύξηση της παραγωγής. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ISM είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 1983.

Οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άνοδο των προσωπικών δαπανών κατά 0,2% τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,3% το Δεκέμβριο, όπως επίσης και για τη διατήρηση των ρυθμών των προσωπικών δαπανών κατά 0,4% τον Ιανουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 5,60 δολάρια με απώλειες 2,27%, ο ΟΤΕ έκλεισε στα 7,70 δολάρια με κέρδη 1,32%, η 3Ε σημείωσε άνοδο 2,94% στα 25,25 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.678,14 μονάδες με κέρδη 0,89%, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.057,88 μονάδες με κέρδη 1,38%, ενώ ο Standard & Poor’s 500 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 1.155,97 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποκόμισαν ικανοποιητικά κέρδη με άξονα τον Ftse, την BHP Billiton και τις εταιρίες του βιομηχανικού πρωτογενούς τομέα στη σκιά της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών εταιριών στις αγορές της Ασίας με αιχμή την Κίνα.

O Ftse έκλεισε στις 4.537 μονάδες με κέρδη 1%, ο Dax έκλεισε στις 4.054,43 μονάδες με κέρδη 0,9%, ενώ ο Cac έκλεισε στις 3.748,87 μονάδες με άνοδο 0,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v