Τα θετικά macro στηρίζουν την ευφορία στη Wall

Η διατήρηση της του μεταποιητικού τομέα κοντά στα υψηλότερα 20ετίας δημιουργεί κλίμα ευφορίας στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε νέο ράλι για το Μάρτιο. Υψηλά κέρδη σε Ευρώπη.

Η διεύρυνση του μεταποιητικού τομέα με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 20ετίας για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη ISM, ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές για 11ο διαδοχικό μήνα.

Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 10.672,59 μονάδες με κέρδη 0,84%, ο Nasdaq κυμαίνεται στις 2.049,88 μονάδες με κέρδη 0,99%, ενώ ο Standard & Poor’s 500 κυμαίνεται στις 1.155,16 μονάδες με κέρδη 0,89%.

Οι αναλυτές των αμερικανικών αγορών εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η Wall Street θα συνεχίσει το ράλι της για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, μετά την ανακοίνωση για επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 4,1% το τέταρτο τρίμηνο.

O κολοσσός παραγωγής χαλκού Phelps Dodge και η χαλυβουργία US Steel Corp. καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη στο Standard & Poor’s 500, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούν ενίσχυση της ζήτησης.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης οι εταιρίες του νοσοκομειακού τομέα και ορισμένες του φαρμακευτικού τομέα.

Στους μεγάλους κερδισμένους του Dow Jones συμπεριλαμβάνονται η Alcoa, η General Motors, η DuPont και η Walt Disney, ενώ η JP Morgan Chase και η Altria εκτινάχθηκαν ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Ο τεχνολογικός τομέα ανακάμπτει δυναμικά μετά από διορθωτική πορεία που δρομολογήθηκε πριν από έξι εβδομάδες παρόλο, που η JP Morgan υποβάθμισε την Intel και την AMD, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει κέρδη 0,82% και της δεύτερης απώλειες 0,6%.

Ικανοποιητικά κέρδη καταγράφει η AT&T και η United Technologies.

Οι αναλυτές αντέδρασαν θετικά στην άνοδο κατά 27,4% των πωλήσεων μικροεπεξεργαστών τον Ιανουάριο παγκοσμίως, παρόλο που κατέγραψαν πτώση 2,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο, μήνα που παραδοσιακά εμφανίζουν σημαντική άνοδο εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

O δείκτης για την πορεία του μεταποιητικού τομέα ΙSM παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 62 από το 63,6 του Ιανουάριο, με άξονα τις παραγγελίες και την αύξηση της παραγωγής. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ISM είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 1983.

Οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άνοδο των προσωπικών δαπανών κατά 0,2% τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,3% το Δεκέμβριο, όπως επίσης και για τη διατήρηση των ρυθμών των προσωπικών δαπανών κατά 0,4% τον Ιανουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποκόμισαν ικανοποιητικά κέρδη με άξονα τον Ftse, την BHP Billiton και τις εταιρίες του βιομηχανικού πρωτογενούς τομέα στη σκιά της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών εταιριών στις αγορές της Ασίας με αιχμή την Κίνα.

O Ftse έκλεισε στις 4.537 μονάδες με κέρδη 1%, ο Dax έκλεισε στις 4.054,43 μονάδες με κ΄λερδη 0,9%, ενώ ο Cac έκλεισε στις 3.748,87 μονάδες με κέρδη 0,63%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 50 εκτινάχθηκε 1% στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, ο αντίστοιχος Stoxx 600 εκτινάχθηκε με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% στα υψηλότερα των τελευταίων 20 μηνών, ενώ ο δείκτης της ευρωζώνης Euro Stoxx 50 αποκόμισε κέρδη 0,9%.

Η BHP Billiton εκτινάχθηκε 4,1% στις 514,25 πέννες, μετά την ανακοίνωση υπογραφής συμβολαίων συνεργασίας με τέσσερις χαλυβουργίας της Κίνας για την επόμενη 25ετία.

Η Βasf κέρδισε 2,5% στα 43,86 ευρώ, οδηγώντας την άνοδο του Stoxx 50.

Η Ahold εκτινάχθηκε 5,1% στα 7,03 ευρώ, η Depfa Bank 5,5% στα 132,88ευρώ και η Puma 5,9%στα 174,66 ευρώ.

Οι κερδοσκοπικές κινήσεις στο Λονδίνο για εξαγορά από την Total του βρετανικού κολοσσού φυσικού αερίου BG εκτίναξαν την μετοχή της τελευταίας κατά 4% στο ρεκόρ των 329,75 πεννών στο Σίτι.

Η Alstom πραγματοποίησε ράλι με κέρδη 7,4% στα 2,131 ευρώ, η ισπανική κατασκευαστική Grupo Ferrovial εκτινάχθηκε 5,2% στα 30,9 ευρώ, μετά τον υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο.

Αντίθετα, η HSBC υποχώρησε 1% στις 866,5 πέννες μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι εστιάζει το ενδιαφέρον της στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v