Ε.Ε: Από σήμερα τα εμπορικά αντίποινα στις ΗΠΑ

Από σήμερα εφαρμόζει η Ευρώπη τα εμπορικά αντίποινα στις, αξίας 666 δισ. δολ. ετησίως, εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Αυξάνονται 5% και θα αυξάνονται 1% επιπλέον μηνιαίως, οι δασμοί σε υφάσματα, χάλυβα και γυαλί, βιβλία και εφημερίδες, ζάχαρη, παιχνίδια, μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ.

Ε.Ε: Από σήμερα τα εμπορικά αντίποινα στις ΗΠΑ
Για πρώτη φορά στην ιστορία των εμπορικών διατλαντικών σχέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει από σήμερα εμπορικά αντίποινα στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, σε μια προσπάθεια να πείσει την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τα αμφιλεγόμενα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει στις εξαγωγικές βιομηχανίες και ειδικά τις χαλυβουργίες των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά τελωνεία θα επιβάλλουν επιπλέον δασμούς 5% σε μια ευρεία σειρά αμερικανικών αγαθών. Ο δασμός εισαγωγής στο μέλι, λόγου χάρη, θα αυξηθεί στο 22,3% από 17,3% και ο δασμός στα πατίνια θα αυξηθεί στο 7,7% από 2,7%.

Αυξημένοι δασμοί θα επιβληθούν επίσης στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τον χάλυβα και το γυαλί, τα βιβλία και τις εφημερίδες, τη ζάχαρη και τα παιχνίδια –ακόμη και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές, που αποτιμώνται στα 666 εκατ. δολάρια ετησίως, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κατά 1 ποσοστιαία εβδομάδα κάθε μήνα.

Στόχος είναι να υποχρεωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να αλλάξει την ρύθμιση της εταιρικής νομοθεσίας που προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ και έχει κριθεί από το 2002 παράνομη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v