Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση ενόψει "πακέτων" στη Wall

Σταθεροποίηση στη Wall με την επικείμενη ψήφιση του σχεδίου στήριξης της οικονομίας από τη Γερουσία και την ανακοίνωση των λεπτομερειών του «πακέτου» διάσωσης των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σταθεροποίηση στη Wall με την επικείμενη ψήφιση του σχεδίου στήριξης της οικονομίας από τη Γερουσία και την ανακοίνωση των λεπτομερειών του «πακέτου» διάσωσης των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Άνοδος στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η αγορά αγωνιά αφού η αμερικανική Γερουσία θα ψηφίσει την Τρίτη σχετικά με την έγκριση ή όχι του «πακέτου» στήριξης της οικονομίας, άνω των 800 δισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός οικονομικών Tim Geithner αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διοχέτευση των εναπομεινάντων κονδυλίων, ύψους 350 δισ. δολαρίων από το «πακέτο» διάσωσης των τραπεζών (TARP).

Παρότι η εν λόγω ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η αναβολή της προκειμένου ο υπουργός να επικεντρωθεί στην διαδικασία που εξελίσσεται στη Γερουσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης για το TARP προκάλεσε ένα μικρό κύμα ρευστοποιήσεων μετά και τα κέρδη της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Ομπάμα βρέθηκε σε περιοδεία για να εξηγήσει στους αμερικανούς πολίτες την ανάγκη ψήφισης του «πακέτου» και άμεσης δράσης για να αποφευχθούν, όπως δήλωσε, οι καταστροφικές συνέπειες των καθυστερήσεων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει το Bloomberg, οι General Motors και Chrysler ενδέχεται να υποχρεωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση να υπαχθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των 17,4 δισ. δολ. που έχει σχεδιαστεί να διαθέσει η κυβέρνηση στον πληττόμενο κλάδο.

Εξάλλου, η General Motors (-0,29%) φέρεται να εξετάζει την επαναγορά, μετά την πώλησή της τη δεκαετία του ’90, ποσοστού της εταιρείας κατασκευής ανταλλακτικών Delphi, ώστε να αποκτήσει επιπλέον πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια.

Επίσης, η ιαπωνική Nissan (-3%) ανακοίνωσε 20.000 απολύσεις λόγω μεγάλης πτώσης των πωλήσεών της.

Από την ενεργειακή αγορά, διολίσθησε εκ νέου κάτω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο που έκλεισε με απώλειες 1,4% στα 39,56 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,12% στις 8.270,87 μονάδες. Ο S&P ενισχύθηκε 0,15% στις 869,89 μονάδες και ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος (-0,01%) στις 1.591,56 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 720 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,12 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα τόσο στο NYSE, όσο και στο Νasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 2,42% στα 14,39 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 1,46% στα 3,37 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Ανοδικά 3,75% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,62 δολάρια.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 4.307,61 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,48% στις 4.666,82 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 3.134,87 μονάδες.

Θεαματική άνοδο 9,26% σημείωσε ο γενικός δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v