Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τραπεζικό "ράλι" έκλεισε η Wall Street

Με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση, καθώς τη σκυτάλη από το «ράλι» των εταιρειών τεχνολογίας πήραν οι τράπεζες. Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές.

Με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση, καθώς τη σκυτάλη από το «ράλι» των εταιρειών τεχνολογίας πήραν οι τράπεζες. Σταθεροποίηση στις ευρωαγορές.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, αφού ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, στη συνέχεια εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, με αποτέλεσμα οι δείκτες, με πρώτο το Nasdaq να γυρίσουν στο «πράσινο», για να επιστεγαστεί η ανοδική τάση από το «ράλι» των τραπεζικών μετοχών.

Όπως σημείωναν αναλυτές η παρουσίαση του πλάνου στήριξης από την κυβέρνηση Ομπάμα -την Δευτέρα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Tim Geithner- και η διοχέτευση των εναπομεινάντων 350 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα TARP βοήθησε στην βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Από την άλλη πλευρά το «ράλι» στις μετοχές τεχνολογίας ώθησε σε κέρδη τον αρνητικό πρωταγωνιστή του ανοίγματος, Cisco (+3%) , που είχε ανακοινώσει νωρίτερα σημαντική πτώση κερδών κατά το β’ τρίμηνο της οικονομικής κρίσης και δυσοίωνες προβλέψεις για τις πωλήσεις του 2009.

Όπως επίσης βοήθησε η ανακοίνωση της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στις ΗΠΑ, Wal-Mart (+4,5%), ότι οι πωλήσεις του κατά τον «δύσκολο» οικονομικά Ιανουάριο δεν παρουσίασαν πτώση.

Εκτός από τις μετοχές των τραπεζικών κολοσσών, όπως η Bank of America (+4%) – που παρεμπιπτόντως αντέστρεψε τις βαριές απώλειες άνω του 15% που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης- και η JPMorgan (+3,5%), ενισχύθηκαν οι περιφερειακές τράπεζες, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι πρώτες αυτές θα επωφεληθούν από το νέο σχέδιο διάσωσης του προέδρου Obama.

Έτσι, η επενδυτική τράπεζα της Μασαχουσέτης State Street που ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες της τάξης του 3%, κατόπιν της ανακοίνωσής της ότι τα λειτουργικά κέρδη το 2009 αναμένεται να υποχωρήσουν ως και 16%, έκλεισε με θεαματικά κέρδη άνω του 14%.

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν και οι εταιρείες ενέργειας κατόπιν της ενίσχυσης 2,11% του πετρελαίου που έκλεισε στα 41,17 δολάρια το βαρέλι.

Τα παραπάνω επισκίασαν τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε ανήλθαν σε 626.000 έναντι 588.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν σχετική υποχώρηση του εν λόγω μεγέθους.

Επιπλέον, ο δείκτης των βιομηχανικών παραγγελιών το Δεκέμβριο υποχώρησε 3,9%, για πέμπτο συνεχή μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 3,3%.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,34% στις 8.063,07 μονάδες, ο S&P 1,64% στις 845,84 μονάδες και ο Nasdaq 2,06% στις 1.546,24 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 900 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,56 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Θετική η τελική εικόνα στο NYSE, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 2, ενώ στο Νasdaq οι ανοδικοί επικράτησαν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 3,57% στα 13,65 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 3,42% στα 3,33 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Ανοδικά 0,53% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,54 δολάρια.

Σχετικά σταθεροποιητικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο 0,01% στις 4.228,93 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 4.510,49 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση μόλις 0,09% στις 3.066,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v