Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φαρμακοβιομηχανίες στηρίζουν τη Wall

Σταθερά ανοδικά κινείται η Wall καθώς φαίνεται να υπερισχύουν στη ψυχολογία των επενδυτών τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα του φαρμακευτικού κλάδου έναντι των υπόλοιπων macro και εταιρικών ειδήσεων.

Σταθερά ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς φαίνεται να υπερισχύει στη ψυχολογία των επενδυτών τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα του φαρμακευτικού κλάδου σε συνδυασμό με την ανέλπιστη αύξηση στις προπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έναντι των υπόλοιπων δυσάρεστων μακροοικονομικών και εταιρικών ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προ-πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψε τον Δεκέμβριο αύξηση 6,3% καθώς οι αγοραστές φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις μειωμένες αξίες ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι πωλήσεις να διατηρηθούν αμετάβλητες κατόπιν μείωσης 4% τον προηγούμενο μήνα.

Στην αντίπερα όχθη, ως αρνητικά κρίνονται τα αποτελέσματα της Dow Chemical η οποία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 1,55 δισ. δολαρίων το δ΄ τρίμηνο καθώς η οικονομική ύφεση προκάλεσε βουτιά στη ζήτηση πλαστικών και βιομηχανικών προϊόντων. Οι αναλυτές ανέμεναν, η μεγαλύτερη εταιρία χημικών των ΗΠΑ να ανακοινώσει κέρδη.

Επιπλέον, προβληματίζονται οι επενδυτές από τον αριθμό ρεκόρ των 19 εκατομμυρίων κατοικιών που έμειναν άδεια στη λήξη του 2008 καθώς οι τράπεζες έκαναν περισσότερες κατασχέσεις απ’ όσες μεταπωλήσεις.

Παράλληλα, σημαντική μείωση κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2009 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ με τις αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται ισχυρά πλήγματα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,56% στις 7.981 μονάδες, ο S&P 0,31% στις 827 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,09% στις 1.494 μονάδες.

Μετοχές που πρωταγωνιστούν είναι η Merck & Co που κινείται ανοδικά κατά 5,5% καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών μετά από περικοπές θέσεων εργασίας, η Bank of America υποχωρεί 10% και αντίστοιχα και η Citigroup 5%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε αξιόλογα κέρδη ύψους 1,86%, στις 189,78 μονάδες με συνέπεια οι απώλειες έτους να συρρικνωθούν στο 4,3%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 2,13% διαμορφωμένος στις 4.164,46 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 2,43% στις 4.374,96 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,79% στις 2.982,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v