Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow

Διατηρείται το δυσοίωνο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά πάντως η ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη ISM περιορίζει τις απώλειες στην Wall. Παραμένει κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones, πτώση περί το 2% στις ευρωαγορές.

Διατηρείται το δυσοίωνο κλίμα που προκάλεσαν στα διεθνή χρηματιστήρια οι απογοητευτικές στατιστικές και εταιρικές ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες εξάλλου προβλέπεται να συνεχιστούν εξαιτίας της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Πράγματι, τα μακροοικονομικά μεγέθη για τις καταναλωτικές δαπάνες καθώς και τις κατασκευαστικές δαπάνες, που ανακοινώθηκαν σήμερα, εξακολουθούν να δείχνουν συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ανέλπιστη βελτίωση του βιομηχανικού δείκτη ISM περιορίζει τις αρχικές απώλειες για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Ο δείκτης Dow Jones, παραμένει κάτω από τις 8.000 μονάδες και σημειώνει πτώση 0,74% στις 7.941 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,44% στις 822 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,47% στις 1.483 μονάδες.

Την Παρασκευή επικράτησαν έντονες πιέσεις στην Wall Street και ο Dow διολισθησε 1,8% κάτω από τις 8.000, σημειώνοντας συνολικά απώλειες 8,8% στον πρώτο μήνα του έτους. Ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε 8,6% σε μηνιαία βάση, με την μεγαλύτερη πτώση για τον μήνα Ιανουάριο στην ιστορία. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 6,4% τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια επιβράδυνση και τις επιπτώσεις που έχει στα εταιρικά κέρδη, δεν θα εκτονωθούν σύντομα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες όσον αφορά το σχέδιο χρηματοοικονομικής διάσωσης της κυβέρνησης Obama καθώς και το σχέδιο δημιουργίας «τοξικής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα επισφαλή ενεργητικά των υπολοίπων τραπεζών.

Η Ford Motor υποχωρεί 4% κατόπιν της εκτίμησης της Barclays Capital ότι τελικώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να προσφύγει για κεφάλαια στην κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.

Η μετοχή της Mattel υποχωρεί αισθητά 18% κατόπιν ανακοίνωσης μείωσης καθαρών κερδών 46%. Η Pfizer υποχωρεί 1%.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε νωρίτερα μείωση καταναλωτικών δαπανών 1% τον Δεκέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα Ιανουαρίου.

Εντονες πιέσεις επικρατούν και στα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας το χειρότερο ξεκίνημα έτους για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI.

Σημαντικές παραμένουν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, με την Barclays να υποχωρεί 10% κατόπιν υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του οίκου από την Moody’s.

Ο δείκτης MSCI World υποχωρεί 1,4% κατόπιν διολίσθησης 8,9% κατά τον μήνα Ιανουάριο, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση στον εν λόγω μήνα από το 1970 που καταρτίστηκε ο δείκτης.

Ο δείκτης FTSE διολισθαίνει 2,34%, ο DAX 2,54% και ο CAC 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v