Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τοξικά» κέρδη στη Wall Street

Η δημιουργία «τοξικής» τράπεζας με ρόλο την εξαγορά των επισφαλών ενεργητικών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων από την Fed οδήγησαν σε «ράλι» τους δείκτες στη Wall.

Η δημιουργία «τοξικής» τράπεζας με ρόλο την εξαγορά των επισφαλών ενεργητικών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων από την Fed οδήγησαν σε «ράλι» τους δείκτες στη Wall.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση Obama προχωρά σε υλοποίηση του επί μακρόν φημολογούμενου σχεδίου για δημιουργία μιας «τοξικής» τράπεζας (“bad bank”) η οποία θα έχει ως ρόλο την εξαγορά όλων των επισφαλών ενεργητικών που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με στόχο την εξυγίανσή του.

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθούν σε μηδενικό επίπεδο, δηλαδή σε εύρος 0%-0,25%, τα βασικά της επιτόκια,

Ακόμη, η Fed κατέστησε γνωστό ότι σκοπεύει να αγοράσει US Treasuries, εάν αυτό κριθεί αποτελεσματικό στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, ενώ τοποθέτησε, για πρώτη φορά, την πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Τα δύο γεγονότα, και ειδικά η πληροφορία για δημιουργία «τοξικής» τράπεζας, σκόρπισαν αισιοδοξία στον επενδυτικό κόσμο.

Έτσι οι τράπεζες σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη, με τις Citigroup (+15%), Bank of America (+10%) και Morgan Stanley (+16%) να ξεχωρίζουν.

Σημαντική άνοδος και για τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, μετά τις «σφαλιάρες» της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικά οι Microsoft (+1%), IBM (+3%) και Yahoo (+8%) -που παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη δ’ τριμήνου- σημείωσαν υψηλά κέρδη.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ήρθε νέα ανακοίνωση για απολύσεις, αυτή τη φορά από την Boeing, η οποία προγραμματίζει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας το 2009, δηλαδή το 6% του εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να αντεπεξέλθει της κρίσης.

Επίσης, η τράπεζα Wells Fargo ανακοίνωσε τριμηνιαίες ζημιές 2,6 δισ. δολαρίων εξαιτίας των πιστωτικών απομειώσεων και των ζημιών της προσφάτως εξαγορασθείσης Wachovia.

Σε επίπεδο δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,46% στις 8.375,45 μονάδες, ο S&P 3,36% στις 874,09 μονάδες και ο Nasdaq 3,55% στις 1.558,34 μονάδες.

Σαφώς θετική η τελική εικόνα, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν μακράν των αρνητικών τόσο στο NYSE όσο και στο Νasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 3,25% στα 14,58 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 3,17% στα 3,34 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Ήπια πτώση 0,03% σημείωνε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,54 δολάρια.

Τα νέα από τις ΗΠΑ έφεραν κέρδη και αισιοδοξία στις ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε ισχυρή άνοδο 2,40% στις 4.295,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 4,52% στις 4.518,72 μονάδες. Κέρδη και για τον CAC 40 που ενισχύθηκε 4,11% στις 3.076,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v