Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βάλλεται" η Wall από macro και αποτελέσματα

Παραμένει σε αρνητικό έδαφος η Wall καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης πτώση του αμερικάνικου ΑΕΠ δεν κατόρθωσε να ανατρέψει την άσχημη ψυχολογία των επενδυτών από τις λοιπές στατιστικές ανακοινώσεις. Απώλειες στην Ευρώπη.

Παραμένει σε αρνητικό έδαφος η Wall Street καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ δεν κατόρθωσε να ανατρέψει την άσχημη ψυχολογία των επενδυτών από τις λοιπές μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο ΑΕΠ εμφάνισε υποχώρηση 3,8% εν μέσω εκτίναξης της ανεργίας, που οδήγησε σε ισχυρή μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, η ποσοστιαία πτώση του ΑΕΠ ήταν καλύτερη των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα ισχυρότερη πτώση ύψους 5,5%.

Καθοριστική η παρέμβαση του προέδρου Barack Obama, ο οποίος χαρακτήρισε «συνεχιζόμενη καταστροφή» για τις αμερικανικές οικογένειες τη μείωση του ΑΕΠ ενώ προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα το μαζικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, απογοητευτικά αξιολογούνται από τους επενδυτές, τα μεγέθη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής του Σικάγο που διολίσθησε χαμηλότερα από το 1982.

Κινητικότητα στους τίτλους των Exxon Mobil και της Chevron μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου ενώ πτωτικά κινείται και η μετοχή της Procter & Gamble, παρά την εντυπωσιακή αύξηση 53% που εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της στο β΄ τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,59% στις 8.019 μονάδες, ο S&P 1,92% στις 828 μονάδες και ο Nasdaq 1,52% στις 1.484 μονάδες.

Ενδεικτικά, οι μετοχές που πρωταγωνιστούν σε μία πτωτική συνεδρίαση, είναι η Caterpillar που υποχωρεί 5.6% και η Citigroup που χάνει 2%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,2% στις 191,23 μονάδες με τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη να διαμορφώνονται στο 4,5%.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες ύψους 0,97%διαμορφωμένος στις 4.149,64 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 2,03% στις 4.338,35 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα κατά 1,19% στις 2.973,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v