Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πτώση 5,5% του ΑΕΠ "βλέπουν" οι αναλυτές

Κατά 5,5% εκτιμούν οι αναλυτές ότι μειώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ προβλέπουν συνέχιση της πτωτικής τάσης και για το α΄ τρίμηνο του 2009.

ΗΠΑ: Πτώση 5,5% του ΑΕΠ βλέπουν οι αναλυτές
Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1982 εκτιμάται ότι θα εμφανίζει η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2008, με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ των ΗΠΑ και στις αρχές του 2009, καθώς η αυξανόμενη ανεργία «τρώει» τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε με ρυθμό 5,5% από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πτώση που καταγράφεται από το 1982 και ακολουθεί μια υποχώρηση της τάξης του 0,5% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς αυτήν την εβδομάδα εταιρίες από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και κατασκευαστικές ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση παραγωγής.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου ανακοινώνονται σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v