Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακροοικονομικές ανησυχίες στη Wall

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στη Wall Street με τα μακροοικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Πιέζονται οι τράπεζες, ενισχύεται η τεχνολογία. Πτώση στις ευρωαγορές.

Έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street, με τις αρχικές απώλειες πότε να περιορίζονται και πότε να διευρύνονται. Προβληματισμός στους επενδυτές από τις διαδοχικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων macro στις ΗΠΑ που ήταν μεν πτωτικές αλλά όχι τόσο δυσοίωνες όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε 0,2% το Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,4%. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 1%, σημειώνοντας πτώση για έκτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, ανέλπιστη κρίνεται από τους αναλυτές η βελτίωση του βιομηχανικού δείκτη ISM στις ΗΠΑ το μήνα Ιανουάριο καθώς ενισχύθηκε στο 35,6 έναντι 32,9 στην προηγούμενη μέτρηση.

Σημειώνεται ότι κάθε μέγεθος υπό του 50 υποδεικνύει ύφεση και ο αμερικανικός ISM που καταγράφει την βιομηχανική δραστηριότητα, παραμένει κάτω από το 50 από πέρσι τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές να ακούσουν το νέο σχέδιο διάσωσης Obama, του τραπεζικού κλάδου που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Έντονες διακυμάνσεις παρατηρούνται στο δείκτη Dow Jones όπου μοιάζει μάλλον ανέφικτο να κατορθώσει σήμερα να ξεπεράσει τις 8.000 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones, σημειώνει πτώση 0,90% στις 7.929 μονάδες, ο S&P υποχωρεί οριακά 0,29% στις 823 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,73% στις 1.487 μονάδες.

Η μετοχή της Mattel υποχωρεί αισθητά 18% κατόπιν ανακοίνωσης μείωσης καθαρών κερδών 46%.

Ισχυρή πτώση 8% καταγράφει η μετοχή της Bank of America, απώλειες ύψους 3,70% για General Electric ενώ η μετοχή της Citigroup ενισχύεται 2,25%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DJ Stoxx 600 κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων ύψους 2,57%, στις 186,32 μονάδες. Οι απώλειες έτους του δείκτη διευρύνθηκαν στο 5,5%

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες ύψους 1,73% διαμορφωμένος στις 4.077,78 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,55% στις 4.271,04 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα κατά 1,48% στις 2.930,65 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v