Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική στήριξη στη Wall Street

Μικτό κλείσιμο για την Wall υπό τη σκιά νέων αρνητικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Απώλειες για Dow. Σταθεροποιητικά ο S&P. Στο "πράσινο" ο Nasdaq χάρη στον τεχνολογικό κλάδο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτό κλείσιμο για την αμερικανική αγορά υπό τη σκιά νέων αρνητικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Απώλειες για Dow. Σταθεροποιητικά ο S&P. Στο "πράσινο" ο Nasdaq χάρη στον τεχνολογικό κλάδο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ μειώθηκαν 1% τον Δεκέμβριο, για έκτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η αποταμίευση αυξήθηκε στο 3,6%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εμπορίου.

Επίσης, το πραγματικό εισόδημα των Αμερικανών μειώθηκε 0,2% το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,4%.

Παράλληλα, καταγράφηκε αναπάντεχη βελτίωση του βιομηχανικού δείκτη ISM τον Ιανουάριο καθώς ενισχύθηκε στο 35,6 έναντι 32,9 στην προηγούμενη μέτρηση.

Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του δείκτη κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει οικονομική ύφεση, ενώ ο δείκτης παραμένει κάτω από αυτό το μέγεθος από τον Ιανουάριο του 2007 δεικνύοντας την άσχημη κατάσταση που διέρχεται η αμερικανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, ο επενδυτικός κόσμος αναμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας που καταστρώνει η κυβέρνηση Obama. Το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Στην αγορά ενέργειας, υποχώρησε 3,7% το πετρέλαιο διαμορφούμενο στα 40,15 δολάρια το βαρέλι.

Από το επιχειρηματικό επίπεδο ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες με την Bank of America (-9,5%) να αναδεικνύεται για μια ακόμη συνεδρίαση σε αρνητικό πρωταγωνιστή.

Επίσης, σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Macy’s (-4%) που ανακοίνωσε περικοπές 7000 θέσεων εργασίας και περιορισμό μερισμάτων και επενδύσεων.

Αντίθετα στο συνολικά αρνητικό κλίμα, ισχυρές αντιστάσεις προέβαλλαν οι εταιρείες τεχνολογίας ωθώντας τον Nasdaq σε θετικό έδαφος. Ενδεικτικά, σε «ράλι» επιδόθηκε οι μετοχές των Microsoft (+5%) και Intel (+6%), ενώ θετικά έκλεισαν οι Apple και Google.

Ο δείκτης Dow Jones, κατέγραψε απώλειες 0,80% στις 7.936,75 μονάδες, ο S&P έκλεισε σταθεροποιητικά (-0,05%) στις 825,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,22% στις 1.494,43 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 750 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,24 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Αρνητική η τελική εικόνα στο NYSE, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1, ενώ στο Νasdaq επικράτησε ισορροπία.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 3,49% στα 13,26 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 0,62% στα 3,22 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτωτικά 0,92% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,51 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες ύψους 1,73% διαμορφωμένος στις 4.077,78 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,55% στις 4.271,04 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα κατά 1,48% στις 2.930,65 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v