Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις από BoA, Cisco στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η αμερικανική αγορά υπό το βάρος των δυσμενών στοιχείων για την απασχόληση, των αρνητικών προβλέψεων από τη Cisco Systems και του κύματος πωλήσεων στις μετοχές της ΒοΑ. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η αμερικανική αγορά υπό το βάρος των νέων δυσμενών στοιχείων για την απασχόληση και των αρνητικών προβλέψεων για το 2009 από Cisco και State Street. 

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε ανήλθαν σε 626.000 έναντι 588.000 στην προηγούμενη μέτρηση κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν σχετική υποχώρηση του εν λόγω μεγέθους.

Επίσης, ο δείκτης των βιομηχανικών παραγγελιών το Δεκέμβριο υποχώρησαν 3,9%, για πέμπτο συνεχή μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 3,3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ο τεχνολογικός κολοσσός Cisco Systems (-2%) ανακοίνωσε πως στο τρέχον τρίμηνο αναμένει πτώση τζίρου της τάξης του 15% με 20%, ενώ αντίστοιχα η κερδοφορία της εταιρείας θα μειωθεί κατά 27%, με αποτέλεσμα η μετοχή της να δέχεται ισχυρές πιέσεις, επηρεάζοντας το σύνολο του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη επενδυτική τράπεζα της Μασαχουσέτης State Street καταγράφει απώλειες της τάξης του 3%, κατόπιν της ανακοίνωσής της ότι τα λειτουργικά κέρδη το 2009 αναμένεται να υποχωρήσουν ως και 16%.

Ισχυρές πιέσεις στον Dow Jones επιφέρει το "ξεπούλημα" των μετοχών της Bank of America που υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 14,5%. Όπως ανέφεραν αναλυτές οι επιθετικές πωλήσεις στη μετοχή της τράπεζας οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά Αμοιβαία Κεφάλαια στις ΗΠΑ, έχουν ως κανόνα τη μη κατοχή μετοχών με αξία χαμηλότερη των 5 δολαρίων, ενώ η μετοχή της Bank of America, έχοντας απωλέσει το 92% της αξίας της το τελευταίο δωδεκάμηνο διαπραγματεύεται κάτω από τα 4,5 δολάρια.
 
Στην πτωτική τάση των δεικτών συντελεί και η πτώση πωλήσεων που ανακοίνωσαν μεγάλες αλυσίδες λιανικής κατά το τελευταίο δίμηνο.

Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones υποχωρεί 1,17% στις 7864 μονάδες, ο S&P 1,02% στις 824 μονάδες και ο Nasdaq 0,55% στις 1507 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με απώλειες κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, ο FTSE 100 υποχωρεί 1,21% στις 4.177,46 μονάδες, ο CAC 1,87% στις 3.011,63 μονάδες και ο DAX 1,43% στις 4.428,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v