Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δύσκολη εβδομάδα για τον Barack Obama

Αντιμέτωπος με μία από τις δυσκολότερες εβδομάδες της έστω και ολιγοήμερης προεδρίας του βρίσκεται ο Barack Obama, καθώς προσπαθεί να πείσει τη διχασμένη Γερουσία να περάσει το νέο πακέτο στήριξης.

ΗΠΑ: Δύσκολη εβδομάδα για τον  Barack Obama
Αντιμέτωπος με μία από τις δυσκολότερες εβδομάδες της έστω και ολιγοήμερης προεδρίας του βρίσκεται ο κ. Barack Obama, καθώς προσπαθεί να πείσει τη διχασμένη Γερουσία να περάσει το νέο πακέτο στήριξης.

Οι Γερουσιαστές καλούνται να ψηφίσουν το πακέτο των 827 δισ. δολαρίων την Τρίτη και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η πρόταση Obama θα γίνει δεκτή αλλά με οριακή πλειοψηφία.

Οι επικεφαλής του δημοκρατικού κόμματος και ο νέος Πρόεδρος ευελπιστούν ότι έως τις 16 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα βοήθειας θα έχει καταστεί νόμος του αμερικανικού κράτους και θα ξεκινήσει η διαδικασία στήριξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner, φαίνεται να αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τον προκάτοχό του κ. Henry Paulson: αδυναμία ορθής αποτίμησης των "τοξικών στοιχείων" των τραπεζών.

Ο κ. Geithner αναμενόταν σήμερα να ανακοινώσει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών και την πολυπόθητη δημιουργία της "τοξικής τράπεζας". Τελικώς, η εν λόγω ανακοίνωση αναβλήθηκε για αύριο Τρίτη 10/2, πιθανώς και για να υπάρξει χρόνος στη Γερουσία για την ψηφοφορία του πακέτου Obama.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση Geithner θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος διάθεσης των 350 δισ. δολαρίων που έχουν "περισσέψει" από το πρόγραμμα βοήθειας το οποίο  είχε καταρτιστεί επί κ. Henry Paulson.

Κάποια τμήματα του σχεδίου, που θα ανακοινώσει ο υπουργός αύριο στην Ουάσιγκτον, έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας νέος γύρος δρομολόγησης κεφαλαίων σε τράπεζες, που θα έχουν στόχο να καταλήξουν σε επιχειρήσεις για τις οποίες οι Αρχές κρίνουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη άμεση ανάγκη κεφαλαίων. Επίσης, έχει κλείσει το ζήτημα της επέκτασης του προγράμματος της Federal Reserve που είναι σχεδιασμένο να τονώσει τα δάνεια προς καταναλωτές και προς μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η μοίρα των μη ρευστοποιήσιμων ενεργητικών που προκάλεσαν την πιστωτική αποστράγγιση. Οι Αρχές εξακολουθούν να μελετούν την περίπτωση δημιουργίας της "τοξικής τράπεζας" που θα τα αγοράσει ίσως σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, όπως hedge funds και private equities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v