Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall για την έγκριση του πακέτου

Διολισθαίνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με τον επενδυτικό κόσμο να αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα του αυριανού ψηφίσματος σχετικά με το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας στη Γερουσία. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές.

Διολισθαίνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον επενδυτικό κόσμο να αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας σχετικά με το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας στη Γερουσία. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές.

Η Γερουσία καλείται να αποφασίσει την Τρίτη σχετικά με το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας, άνω των 800 δισ. δολαρίων που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών Tim Geithner αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο χρησιμοποίησης των εναπομεινάντων κονδυλίων, ύψους 350 δισ. δολαρίων από το «πακέτο» διάσωσης των τραπεζών (TARP) που είχε προβλέψει η απελθούσα κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Geithner ανέβαλλε την προγραμματισμένη ανακοίνωση σχετικά με το TARP για αύριο προκειμένου να επικεντρωθεί στην διαδικασία που εκτυλίσσεται στη Γερουσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης για το TARP προκαλεί ένα μικρό κύμα ρευστοποιήσεων μετά και τα κέρδη της Παρασκευής.

Έτσι ο Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 8243,07 μονάδες, o S&P 0,28% στις 866,14 μονάδες και ο Nasdaq 0,52% στις 1583,42 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η General Motors (+0,70%) εξετάζει την επαναγορά, μετά την πώλησή της τη δεκαετία του ’90, ποσοστού της εταιρείας κατασκευής ανταλλακτικών Delphi, ώστε να αποκτήσει επιπλέον πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει το Bloomberg, Η General Motors και η Chrysler ίσως να υποχρεωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση να υπαχθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των 17,4 δισ. δολ. που προτίθεται το κράτος να διαθέσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ τηρείται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο, o FTSE ενισχύεται 0,15% στις 4.298,19 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη o DAX σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% στις 4.647,68 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί οριακά 0,07% στις 3.120,73 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v