Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις με το βλέμμα στον B. Obama

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στην Wall, καθώς τον ενθουσιασμό για την ορκωμοσία του Barack Obama επισκιάζουν οι έντονες τραπεζικές πιέσεις, που χαρακτηρίζουν και τις ευρωπαϊκές συναλλαγές επί δεύτερη συνεδρίαση.

Πιέσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τον ενθουσιασμό για την ορκωμοσία του Barack Obama επισκιάζουν οι έντονες τραπεζικές πιέσεις, που χαρακτηρίζουν και τις ευρωπαϊκές συναλλαγές επί δεύτερη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,37% στις 8.168 μονάδες, ο S&P 2% στις 833 μονάδες και ο Nasdaq 1,18% στις 1.511 μονάδες.

Η μετοχή της τράπεζας State Street διολισθαίνει 38%, κατόπιν της ανακοίνωσης πτώσης των καθαρών κερδών δ΄τριμήνου στα 65 εκατ. δολάρια από 223 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η μετοχή της BofA σημειώνει πτώση 18%, η JPMorgan 9% και η Bank of N. York 18%. Την Παρασκευή στο αμερικανικό χρηματιστήριο επικράτησε "σφαγή" στις τράπεζες, κατόπιν της ανακοίνωσης της Citi ότι θα χωριστεί στα δύο και της Bank of America για ογκώδεις ζημίες. Η αγορά της Wall Street παρέμεινε κλειστή χθες, που ήταν μια ημέρα εξαιρετικών τραπεζικών πιέσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 5,9% στις 11 πρώτες συνεδριάσεις του 2009, που είναι η δεύτερη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία για το εν λόγω διάστημα, μετά το περσινό -6,5%.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η τελετή ορκωμοσίας B. Obama, που αναλαμβάνει 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθως φημολογείται ότι η κυβέρνηση Obama θα προχωρήσει σε εκδόσεις -ρεκόρ χρεογράφων, για να καταπολεμήσει την ύφεση. Το δολάριο ενισχύεται επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο παρέμεινε χθες κλειστό λόγω αργίας, ενώ στις ευρωαγορές επικράτησαν έντονες πιέσεις καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε δεύτερο πακέτο τραπεζικής στήριξης και η Royal Bank of Scotland έκανε προειδοποίηση για τεράστιες ζημίες.

Ο οικονομολόγος Καθηγητής Nouriel Roubini, προβλέπει ότι οι ζημίες στις ΗΠΑ εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης θα ανέλθουν στα 3,6 τρισ. δολ.

Η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρεί 1,5% κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Wall Street, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου και η International Business Machines.

Πιέσεις επικρατούν στον ενεργειακό κλάδο, εξαιτίας της «βουτιάς» 10% στην τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά. Η Exxon Mobil υποχωρεί 2,7%.

Η Alcoa υποχωρεί 2,2% στον απόηχο της πτώσης των τιμών του αλουμινίου.

Η Pfizer σημειώνει πτώση εξαιτίας της απόρριψης του φαρμάκου της Fablyn.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την συνεδρίαση θετικά, αλλά η άνοδος περιορίστηκε το μεσημέρι και ανατράπηκε το απόγευμα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο αλλά και την τεχνολογία. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,36%, ενώ ο DAX 0,95% και ο CAC 1,54%.

Οι τράπεζες ώθησαν χαμηλότερα και τους βασικούς ασιατικούς δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v