Χαμηλότερα η Wall λόγω επενδυτικής ατολμίας

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street, με τον Dow αλλά και το Nasdaq να κλείνουν με υποχώρηση καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν άτολμοι λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για το ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών.

Πτωτικά έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος τόσο ο Dow όσο και ο Nasdaq στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι επενδυτές εμφανίζονταν άτολμοι λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για το ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,40% προσεγγίζοντας τις 10281,67 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, έχασε το 2,1% της αξίας του, πέριξ των 1812,48 μονάδων.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η νευρική πορεία που ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η Wall οφείλεται έως ένα σημείο σε επενδυτικούς φόβους ότι ”η αμερικανική οικονομία προχωρεί με ραγδαίο ρυθμό και ίσως η FED θα έπρεπε να προχωρήσει πιο γρήγορα από όσο υπολόγιζε σε άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων”.

Ωστόσο, το στίγμα στην σημερινή συνεδρίαση έδωσαν οι μετοχές εταιριών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες στο σύνολο τους ακολούθησαν πτωτική πορεία, επηρεασμένες από έντονη φημολογία ότι ”η αύξηση του κόστους επιχειρηματικού δανεισμού θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδών”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πτωτική τροχιά μετοχών όπως οι General Electric, Citigroup, Microsoft, καταπόντισαν το δείκτη S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς έχασε έως και 1,2% της αξίας του ή 13,61 μονάδες.

Με υποχώρηση 97 σεντς έκλεισε και η μετοχή της Philip Morris, καθώς η εταιρία καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο ως υπεύθυνη για το θάνατο ασθενούς καπνιστή και επιδίκασε στους συγγενείς του θύματος το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων εκ μέρους της εταιρίας ως ηθική αποζημίωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v